Az iráni hatóság a külföldi illetékesek közreműködésével befejezte a Ukraine Internatonal Airlines 752-es járatát teljesítő, Teheránnál lelőtt repülőgép adatrögzítőinek vizsgálatát, az eredményekről néhány részletet is közöltek.

A Reuters jelentése szerint az iráni polgári repülési szervezet vezetője vasárnap bejelentette: a berendezések vizsgálata megállapította, hogy 25 másodperc különbséggel találta el az iráni hadsereg által kilőtt két rakéta a Boeing 737-est. A pilótafülkében a kapitányon és az első tiszten kívül egy oktatópilóta is volt, ők az utolsó rögzített másodpercig igyekeztek irányítás alatt tartani a gépet.

Az első becsapódás után a pilóták beszélgetéséből arra következtettek, hogy az utasok is még életben voltak.

Az iráni polgári repülési szervezet által kiadott dokumentum szerint az adatrögzítők a 25-ből csak 19 másodpercet rögzítettek, mert az első találat után keletkezett károk miatt idővel leállt a működésük.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A hatóságok júliusban közölték, hogy a Teheránból Kijeve tartó repülőgép lelövése miatt eddig több mint 20 embert ítéltek el. A légvédelmi egység kezelője az irányítóközpont és a felettesek engedélye nélkül, önhatalmúlag indította a légvédelmi rakétákat az ellenségesnek hitt célpontra.

A PS 752-es járatot teljesítő gépet órákkal azután lőtték le, hogy a légvédelmet készültségbe helyezték, mivel Irán amerikai célpontokat támadott meg Kászem Szolejmáni katonai vezető meggyilkolására válaszul.

Az UR-PSR lajstromjelű Boeing 737-800-as típusú repülőgép fedélzetén 167 utas és 9 fő személyzet volt, senki sem élte túl a katasztrófát.