Emberi mulasztás, valamint kommunikációs és egyéb zavarok miatt lőtték le véletlenül idén januárban az Ukraine International Airlines 752-es, Teherán-Kijev járatát teljesítő Boeing 737-est az iráni hatóságok előzetes jelentése szerint.

A Bloomberg által szemlézett vizsgálati anyagban azt írják, egy légvédelmi egységből lőtték ki 30 másodperces különbséggel a két rakétát, mert robotrepülőgépnek hitték az utasszállítót. A rakétahordozót ugyanis előzőleg új helyszínre vitték, és ott a személyzet a radart elfelejtette újrakalibrálni, ezért félreértelmezték a 737-es jelzéseit.

A légvédelmi egység kezelője az irányítóközpont és a felettesek engedélye nélkül, önhatalmúlag lőtte ki a légvédelmi rakétákat az ellenségesnek hitt célpontra – olvasható a jelentésben.

Az esettel kapcsolatban hat embert tartóztattak le, de a hatóságok nem közöltek több részletet. A Boeing 737-es adatrögzítőinek kiolvasása a napokban kezdődhet el, a nyomozás tovább folytatódik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A PS 752-es járatot órákkal azután lőtték le, hogy a légvédelmet készültségbe helyezték, mivel Irán amerikai célpontokat támadott meg Kászem Szolejmáni katonai vezető meggyilkolására válaszul.

Az UR-PSR lajstromjelű Boeing 737-800-as típusú repülőgép fedélzetén 167 utas és 9 fő személyzet volt, senki sem élte túl a katasztrófát. A tagadás után, három nappal később Irán már elismerte, hogy a légvédelmi egységek egy föld-levegő rakétával véletlenül lőtték le a gépet.

Az amerikaiakkal való hűvös diplomáciai viszony miatt Iránnak esze ágában sem volt az adatrögzítőket a Boeingnek vagy az amerikai hatóságoknak kiadni, előbb úgy tűnt, Ukrajna kapja meg az eszközöket, hosszas huzavona után végül a francia balesetvizsgáló szervezet, a BEA (Bureau d’Enquetes et d’Analyses) olvashatja ki a „fekete dobozok” által tárolt adatokat.