Újabb fordulat a Teheránnál lelőtt repülőgép ügyében: mégis a BEA francia balesetvizsgáló szervezet szakembereihez kerül az ukrán Boeing 737-es fedélzeti adat- és hangrögzítő berendezése, hogy megjavítsák és kiolvassák őket.

Az ENSZ polgári repülési szervezete, az ICAO tweetelte ki a minap, hogy az oda delegált iráni illetékes bejelentette: a francia balesetvizsgáló szervezet, a BEA (Bureau d’Enquetes et d’Analyses) kapja meg a Teheránnál lelőtt ukrán 737-es „fekete dobozait”. Mint arról nemrég beszámoltunk, a 176 áldozattal járó eset ügyében a közelmúltban az irániak azt jelentették be, hogy Ukrajnának adják ki a berendezéseket.

Utóbbi ugyancsak a Twitteren jelentette be, hogy felkérést kaptak az iráni hatóságoktól az ország légvédelme által megsemmisített utasszállító repülési adatrögzítőjének és fedélzeti hangrögzítőjének elemzésére. A kanadai közlekedésbiztonsági hivatal szintén itt közölte, hogy részt vesz a munkában. Az ország azért érintett, mert a 176 utasból 63 kanadai útlevéllel rendelkezett.

A rangos francia balesetvizsgáló szervezet közlése szerint a két berendezést javítják, majd kiolvassák az információkat belőlük.

A múltkor az iráni közlekedési miniszter már előrevetítette, hogy ha bizonyos feltételek nem teljesülnek, akkor Ukrajna helyett mégis Franciaországban elemzik majd ki a két adatrögzítőt. A tárcavezető hozzátette, hogy a koronavírus-járvány akadályozta az elmúlt hónapokban a munkát. Mint akkor megírtuk, az ICAO-hoz delegált iráni illetékes már akkoriban felvetette, hogy a BEA kaphatja meg a berendezéseket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.