Hónapok után ismét fejlemény van a teheráni felszállása után lelőtt ukrán 737-es ügyében: a bejelentés szerint Irán mégis kiadja Ukrajnának a fedélzeti adatrögzítőket.

Az iráni illetékes miniszter a minap közölte ezt a Reuters jelentése alapján. A Ukraine International Airlines PS 752-es járatát teljesítő Boeing 737-800-ast január 8-án lőtte le az iráni légvédelem, csak néhány nap után ismerve el a tényt, és tévedéssel magyarázva a 176 áldozattal járó tettet.

Eleinte úgy volt, hogy Franciaországban olvassák ki a két adatrögzítőt.

Erről már a lelövés elismerésekor szó esett iráni részről. A pilótafülkében zajló kommunikációt és jelzéseket felvevő hangrögzítőt (CVR) és a repülési paraméterek adatrögzítőjét (FDR) a katasztrófákban gyakran felkért francia vizsgálótestület, a BEA szakértőire bízták volna.

Irán azzal indokolta ezt, hogy nem áll rendelkezésére megfelelő technika a kiolvasásukhoz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Később felmerült, hogy a légitársaság és számos utas miatt érintett Ukrajna kapja ezt a lehetőséget, de aztán egy politikai vita miatt Irán megszakította az egyeztetéseket.

A közlekedésért is felelős iráni miniszter most azt mondta, hogy az ukrán szakembereknek nem állt rendelkezésükre eddig a megfelelő technológia, de “vélhetően az amerikaiak” rendelkezésre bocsátották ezt, hiszen Boeing gyártmányú repülőgépről van szó.

Azt is megjegyezte, hogy az ENSZ polgári repülési szervezete, az ICAO felügyeletével és kirendelt szakértőinek jelenlétében történik majd Ukrajnában az eszközök kiolvasása és adataik értékelése.

De az iráni illetékes hangsúlyozta, hogy ha ezek a feltételek nem tudnak megvalósulni, akkor mégis Franciaországban elemzik ki majd a “fekete dobozokat”.

A tárcavezető hozzátette, hogy a koronavírus-járvány akadályozta az elmúlt hónapokban a munkát.

A hírügynökség beszámolója szerint a múlt héten egy iráni ICAO-illetékes azt mondta, a BEA kapja meg az adatrögzítőket, ám a testület erre reagálva közölte, hogy csak egyeztetések voltak segítségnyújtásról a járványhelyzetben, de nem kaptak konkrét megbízást.