Irán nem működik együtt a továbbiakban Ukrajnával az Ukraine International Airlines gépével történt esemény kivizsgálásában, miután az ukrán sajtóban nyilvánosságra hoztak egy, a közel-keleti ország hatóságaira és politikai vezetésére nézve terhelő hangfelvételt.

Az ukrán médiában bemutatott, állítólag a titkosszolgálatoktól kiszivárgott felvételen az Iran Aseman Airlines EP 3768-as számú, Sirázból Teheránba tartó járatát teljesítő gép pilótája és a repülőtéri légiforgalmi iránytó szolgálat közötti kommunikáció részlete hallható az ukrán gép lelövésekor.

Az iráni gép személyzete jelezte, hogy rakétaindítást észlelt a közelben, abban az időben, amikor az ukrán gép felszállt a repülőtérről – írta összefoglalójában az Aerotime.

A részben perzsa nyelven zajló rádióforgalmazás szerint az Iran Aseman pilótáinak a teheráni Mehrabad Nemzetközi Repülőtéren szolgálatot teljesítő irányító azt a választ adta, hogy nem érkezett információ a közelben folyó katonai tevékenységről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A repülőszemélyzet néhány másodperccel később egy robbanást is jelentett, amit a levegőben láttak a szavaik szerint. A hangfelvételen az is hallható, hogy a légiforgalmi irányító ezt követően többször is megpróbál kapcsolatba lépni az ukrán gép pilótáival, de nem kap választ.

A hangfelvétel nyilvánosságra kerülése azért rendkívül kellemetlen Iránnak, mert a január 8-i katasztrófa után három napig tagadták, hogy a gépet lelőtték.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Uniannak adott nyilatkozatában a hangfelvétel nyilvánosságra kerülését követően élesen bírálta Iránt, a kulcsfontosságú információk visszatartása, és a vizsgálat hátráltatása miatt.

Irán megszakítja az együttműködést az ukránokkal

Nem sokkal azután, hogy a TSN hírcsatorna közreadta a felvételt, az eseményt vizsgáló testület iráni vezetője elismerte a hanganyag valódiságát, hozzátéve, hogy csak nemrég jutott hozzá a szakértői gárda. Ezzel egy időben azonban kritizálta is az ukránokat a felvétel kiszivárogtatása miatt.

Az iráni testület vezetője szerint éppen a hasonló magánakciók elkerülése érdekében nem adnak át több tárgyi bizonyítékot Ukrajnának, és megszakítják az együttműködést az ottani hatóságokkal.

Nem először változik meg gyökeresen az irániak hozzáállása, ami kihatással lehet a vizsgálat hatékonyságára is. Február 3-án még arra kérték fel az ukránokat, hogy olvassák ki a repülési adat- és hangrögzítők anyagait.

A lelőtt Boeing 737-800-as roncsai.

Irán nem rendelkezik a kellő tudással és technikai háttérrel egy modern (mint amilyen a lelőtt 737-800-as) repülőgép berendezéseinek kiolvasásához és az adatok dekódolásához, de ezek után a rögzítőket nem adják ki a korábbi ígéretek ellenére. Az ukrán elnök szerint attól lehet tartani, hogy az irániak a meghívott külföldi szakértőkkel végeztetnék el az adatrögzítők kiolvasását, azonban a kinyert információkhoz már nem adnának hozzáférést.

Emiatt jóval később derülhet csak ki, mi játszódott le a repülőgéppel azután, hogy az iráni légvédelem tévedésből ellenséges amerikai katonai gépként azonosította, és két Tor típusú légvédelmi rakétával lelőtte az UR-PSR lajstromjelű gépet, fedélzetén 176 emberrel.