A Boeing elkerülheti a bírósági eljárást és a komolyabb pénzügyi következményeket azzal, hogy bűnösnek vallja magát az összesen 346 ember halálát okozó két balesettel kapcsolatos büntetővád ügyében.

Heves tiltakozást váltott ki az indonéz Lion Air és az Ethiopian Boeing 737 MAX gépeinek katasztrófáiban elhunytak hozzátartozóiból, hogy a Boeing bűnösnek vallja magát az ellene indított büntetőügyben – számolt be a Reuters.

A vádalku megkötésével – ha a bíróság jóváhagyja – a Boeing 243,6 millió USA-dolláros bírsággal megúszhatja az ügyet, elkerülve a hosszadalmas és nyilvános vizsgálatokkal járó bírósági eljárást és az esetleges jelentősebb pénzügyi következményeket.

Az USA Igazságügyi Minisztériumával kötött egyezség részeként a repülőgépgyártó vállalta, hogy a következő három évben legalább 455 millió dollárt költ a biztonsági és megfelelőségi programjainak megerősítésére.

Forrás: Boeing

Az alku betartásáról három éven keresztül egy független felügyelő évente nyilvánosan jelentést tesz, amely alatt a Boeing próbaidőn lesz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tárca azért indította el az eljárást, mert a vállalat megszegte a 2021-ben megkötött peren kívüli egyezséget.

A bűnösnek nyilvánított gyártó azonban így eleshet egyes kormányzati, védelmi és űripari területen kötött megbízásoktól, bár az ezzel járó korlátozások alól fel is menthetik.

Több áldozat családja ügyvédjükön keresztül közölte, hogy az illetékes bíróhoz fordulnak az általuk nagyon enyhének minősített vádalku elutasítsa érdekében.