A Russian Helicopters leányvállalataként működő Kazan Helicopters sikeresen levizsgáztatta az Ansat típusú forgószárnyasának polgári felhasználásra szánt változatát. Az Aviation Register of the Interstate Aviation Committee (AR IAC) által kiadott kiegészítő típusalkalmassági birtokában már az idén elkezdhetik gyártani és leszállítani a civil változatú Ansat helikoptereket.

Az Ansat a könnyű, két-hajtóműves hidro-mechanikus vezérléssel működő helikopterek piacából szeretne kihasítani egy szeletet. A gép tulajdonságai ezt lehetővé is teszik, hiszen fejlett Pratt&Whitney Canada gyártmányú PW207K típusú erőforrásokkal szerelik, amelyek segítségével akár 275 km/h-ás maximális sebesség elérését teszik lehetővé. A maximális működési magasság amelyen a gép még biztonságosan üzemeltethető 4800 méter, amely hegyi mentésre is alkalmassá teszi a típust. A forgószárnyas maximális felszálló tömege 3600 kg, ez 1234 kg hasznos terhelhetőséget jelent. Az utaskabin 7-8 személyt képes befogadni, attól függően, hogy 1 vagy 2 pilóta vezeti-e a gépet, az egypilótás üzemhez a fejlett avionika és a robotpilóta nyújt segítséget.

A gép építéséhez nagy mennyiségben használnak kompozit elemeket, így a négypengés főrotor is üvegszálas kompozit anyagokból készült, míg a farokrotor kétpengéjű, és szintén kompozit technológia felhasználásával gyártják. A helikopter igen fejlett, négycsatornás FADEC (Full-Authority Digital Electronic Control) hajtóművezérlő rendszerrel van felszerelve a biztonság fokozása érdekében.

Az Ansat az utasszállításon kívül számos célra felhasználható, kutató-mentő, rendőrségi, megfigyelő, tűzoltó, hegyi mentő, és katasztrófavédelmi szerepkörökre is. A típus ezen képességeit erősíti, hogy alkalmas üzemelni szélsőséges klimatikus és időjárási viszonyok között is.

A Kazan Ansat civil változata nagy népszerűségre tehet szert Oroszországban és a gyártó kulcsfontosságú piacain a FÁK országokban, Délkelet-Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!