Beperlik a Southwest pilótái a Boeinget a 737 MAX változatok műszaki hibája és az elmaradt fizetések miatt.

A Southwest pilótáit tömörítő szakszervezet (SWPA) azt írta, a Boeing biztonságkritikus információkat hallgatott el a hatóságok elől, és szándékosan félrevezetett mindenkit az ügyben, hogy milyen változtatásokat hajtottak végre a Next Generation 737-esekhez képest.

A Reuters szerint az érdekképviselet emellett azt is közölte, hogy szintén a repülőgépgyártón vasalná be a pilóták elmaradt bérét. A MAX földre parancsolása a típusváltozat legnagyobb üzemeltetőjénél, a Southwestnél ugyanis eddig összesen 30 ezer járat törléséhez vezetett, amely a számítások szerint 100 millió dollár elmarad bért jelent.

Southwest 737 MAX-ok letárolva Victorville-ben (Fotó: Reuters Top News – Twitter)

Jon Weaks, a szakszervezet vezetője azt mondta, képesnek kell lenniük arra, hogy megbízzanak a Boeingben, hogy a gyártó átad minden információt, amely a gépek biztonságos üzemeltetéséhez szükséges, bár ez a MAX-ok esetében egyáltalán nem valósult meg.

Mint mondta, az egész folyamat legkritikusabb eleme, hogy a Boeing ne siesse el a dolgokat, időt szánjon arra, hogy a MAX biztonságos legyen. A pilótáktól pedig semmilyen mértékben nem várható el, hogy jelentős anyagi hátrányt szenvedjenek a Boeing hanyagsága miatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A hírre reagálva Chaz Bickers, a Boeing egyik szóvivője azt mondta, értékelik a SWAPA-val régóta fennálló kapcsolataikat, ugyanakkor szerintük a per indítását nem érdemelte ki a gyártó, amely mindent meg fog tenni saját álláspontjának védelméért. Hozzátette: mindenben együttműködnek a légitársasággal a típus biztonságos visszatérése érdekében.

A Southwest Airlines üzemelteti (üzemeltetné) a legtöbb Boeing 737 MAX-ot, a márciusi földre parancsoláskor 34 gép szolgált a világ legnagyobb fapadosaként számon tartott légitársaság flottájában.

A Southwest mellett korábban az American Airlines szakszervezete is bejelentette, hogy kérni fogják a Boeingtől az elmaradt bérek megtérítést.