Az Egyesült Államok egyik legforgalmasabb repülőtere betiltja a műanyag szívószálak használatát: helyette biológiailag lebomló eszközöket fognak kínálni a repülőtéri kereskedelmi egységekben. 

Ökológiai lábnyoma csökkentéséért tett folyamatos erőfeszítései részeként Dallas–Fort Worth (DFW) mind az öt terminálján betiltja az egyszer használatos szívószálakat. Szeptember közepétől kezdődően az éttermek folyamatosan váltanak át biológiailag lebomló eszközre. 

Jelenleg évente több mint 4 millió műanyag szívószálat használnak el a repülőtéren, amely körülbelül két tonna hulladékot jelent.

A műanyag szívószálakat nem lehet újrahasznosítani, mert kis méretük miatt nem kompatibilisek a jelenlegi újrahasznosító gépekkel, így jobb alternatíva hiányában hulladéklerakóba kerülnek, de előfordulhat az is, hogy az óceán vizét szennyezik.

A repülőtér termináljain hamarosan nem kapható több műanyag szívószál (forrás: DFW)

A Dallas–Fort Worth hosszú távú célja az, hogy 90 százalékban műanyagmentessé váljon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cél elérése érdekében újabb és újabb alternatívákat keresnek az újra nem hasznosítható hulladék mennyiségét növelő eszközök használata helyett.

DFW nem egyedüli a környezettudatosságra való törekvésben: korábban már írtunk arról, hogy a San Francisco-i repülőtér betiltotta a műanyag palackok használatát, 2020-tól Dubaj repülőterein sem használhatnak többé műanyag szívószálat, a légitársaságok közül pedig szintén egyre többen váltják le az egyszer használatos műanyagokat.