A belvárosban található Duna Pláza bevásárlóközpontban a boltok között található egy, minden mástól eltérő kinézetű helyiség: Távolról egy repülőgép grafikája, közelebbről pedig egy általában nyitott pilótafülke hívja fel a figyelmet arra, ez bizony nem egy szokványos üzlet.

Idén nyáron, július 27-én nyitotta meg kapuit a Premi Air Simulation Kft. budapesti központja, ahol az AIRportal.hu szerkesztőségét is vendégül látták.

“A Premi Air Simulation Kft-t tulajdonosai azzal a szándékkal alapították, hogy a repülés iránt fogékony és érdeklődő nagyközönség számára lehetővé tegyék a nagygépes utasszállító repülés kulisszatitkaiba való bepillantást. “ hirdeti a cég honlapja, melynek maradéktalanul tesznek eleget. A tavasz óta Győrben működő szimulátor központ után, 2012. nyarán nyitották meg az országban második Boeing 737NG szimulátorukat, amely szinte teljes mértékben megegyezik a valós pilótafülkével, így az általa nyújtott élmény valóban lehengerlő.

Már a helyiségbe való belépéskor érezni lehet a repülős miliőt, a díszlet valóban egy fiktív repülőteret ábrázol, az utastájékoztató tábláktól kezdve, a check-in pulton és kényelmes várón át, egészen a fémdetektorig, nem beszélve a falon lévő fotókról, na meg persze a csinos recepciós hölgyekről! Beljebb fáradva van lehetőség beülni a Boeing 737NG pilótafülkébe, melyben a két pilótaülésen felül további négy hely található a várakozó család, barátok részére. A vendég-pilóták a bal oldali, kapitányi ülést foglalhatják el, az első tiszt helyén pedig segítő kezük, egy, a szimulátort és a valós repülést egyaránt ismerő pilóta foglal helyet.

A parancsnok pilóta helyét elfoglalva a vendég-pilótát egy igazi cockpit veszi körül: minden egyes műszer, a szarvkormány, az ülés és kapcsoló élethű és 1:1 méretarányú mása a Boeing 737-es gép fülkéjének, ezek segítenek abban, hogy igazi élménynek lehessünk részesei. A külvilág 180°-os kivetítéséről három, egyenként 60 colos LED technológiájú, HD felbontású televízió gondoskodik, több számítógép működik párhuzamosan a megfelelő teljesítmény elérésének érdekében, a rendszer lelke pedig a Lockheed Martin cég által kifejlesztett Prepare3D szimulátor szoftver, illetve a Project Magenta Instructor szoftver, mellyel a repülés bármely fázisában többféle hibát tudnak generálni (hajtóműleállás, hidraulika hiba, beszorult fékszárny, műszerhiba, stb.).

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A valódi élmény további fokozása érdekében természetesen a pilótafülke hangszórókkal is fel van szerelve, hogy átadhassa a repülés hanghatásait, sőt egy a napokban bevezetett újításnak köszönhetően már folyamatosan szól az élő Budapest Approach irányítás! Első tisztünk segítségével a világ bármely pontján, több mint 24.000 repülőtér közül választva, tetszőleges napszakban és időjárási körülmények között élhetjük át a repülőgépvezetés élményét.

A szimulátorban töltött délutánunk alatt Tagai Péter ügyvezető és Szabó Gábor szimulátor technikus állt rendelkezésünkre, mindketten aktív kisgépes pilóták. Rengeteg információt kaptunk Tőlük, folyamatos fejlesztésekkel igyekeznek egyre élethűbbé tenni a szimulátort. Elmondásuk alapján a vendégek több mint fele legalább egyszer visszatér hozzájuk, ráadásul gyakran látják vendégül az egykori Malév B737 pilótaállomány egy részét. Bár a szimulátor nem rendelkezik hatósági engedélyekkel, ezért számukra repült időt ez nem jelent, azonban a szimulátor annyira valóságos, hogy ide járnak gyakorolni, esetleg felkészíteni egymást a különböző éles vizsgákra.

A győri szimulátor hardvereit tekintve némileg különbözik a budapestitől, de ugyanolyan valóságos, így hasonló élményt nyújthat, továbbá a vizek városában már F-16-os vadászgép szimulátor is elérhető.

A technikai oldal mellett telitalálat, hogy a központ a városban, könnyen elérhető helyen egy forgalmas bevásárlóközpontban található, így ha családunk, kísérőink kevésbé érdeklődnek, van mivel eltölteniük idejüket.

A Premi Air Simulation Kft. oldala az alábbi képre kattintva érhető el, annál is inkább, mert a folyamatos érdeklődésre való tekintettel erősen javasolt időpontot foglalni hozzájuk:

Kép - AIRportal.hu Budapest Ferihegy Airport (BUD/LHBP)

Amennyiben érdekel hogyan próbálhatnád ki olcsóbban a szimulátort görgess lejjebb, a fotógaléria alatti hozzászólásban megtalálod a részleteket!

Egy realisztikus B737NG szimulátor – Fotógaléria

Szöveg: Bodorics Tamás
Fotók: Kovács Gábor

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!