A légi tűzoltásra és vészhelyzetek kezelésére szakosodott, kanadai Conair Avaiation hat darab Dash 8 Q400 típusú turbólégcsavaros repülőgép vásárlásáról írt alá szerződést a gyártó Bombardierrel.

Forrás: Conair Aviation

A most rendelt repülőgépeket speciálisan átalakítják majd, felszerelik a Conair Aviation által szabadalmaztatott úgynevezett Retardant Delivery System-mel.

Ezzel rendszerrel néhány óra alatt eltávolítható, vagy visszaszerelhető a repülőgépbe a tűzoltáshoz használt tízezer literes oltóanyagtartály.

Ennek köszönhetően ténylegesen többfunkcióssá, és gyér felszereltségű leszállóhelyeken is könnyen átalakíthatóvá válnak a gépek.

Így a fő, tűzoltási funkció mellett kompromisszumok nélkül használhatók az így átalakított Q400MR gépek teherszállító, sebesültszállító, és légi járőr szerepekben is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Conair Aviation a világ legnagyobb légi tűzoltással foglalkozó vállalkozása, leginkább nagy kiterjedésű erdőtüzek oltásával foglalkoznak.

Ilyen célokra összesen 59 merev szárnyú repülőgépet üzemeltetnek: több kisebb méretű típus mellett Canadair CL215T, Lockheed L-188C Electra, Convair CV580, Bombardier Q400MR és Avro RJ-85 is megtalálható a flottájukban speciálisan átalakítva.