Hegyoldalnak ütközött és szinte teljesen kiégett Törökországban egy orosz Beriev Be-200 amphíbia tűzoltás közben. A gép fedélzetén szolgálatot teljesítő ötfős orosz személyzet és három török tűzoltó életét veszítette.

A repülőgépet, amely eredetileg a haditengerészet kötelékében repült, az orosz kormány és a védelmi minisztérium a Törökországban tomboló erdőtüzek elleni harc segítésére vezényelte Adana közelébe még július 8-án.

A Be-200-as augusztus 14-én délután szenvedett balesetet Törökország Kahramanmaraş tartományában a TASZSZ orosz hírügynökség közlése szerint.

A repülőgép egy villámcsapás miatt keletkezett tűz felett kiengedte az oltóanyagot, majd megpróbált emelkedni és elhagyni az oltási területet, de eközben egy meredek hegyoldalnak ütközött.

A repülőgép a farokrész kivételével teljesen kiégett, túlélőket nem találtak a helyszínre riasztott mentőegységek: a gép fedélzetén szolgálatot teljesítő ötfős orosz személyzet és három török tűzoltó életét veszítette a balesetben. A repülőgép mindössze másfél éves volt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A katasztrófa okainak feltárásához az orosz védelmi minisztérium delegációt küldött a helyszínre.

A Be-200 amphíbia többcélú repülőgép, amely a tűzoltási feladatok mellett áruszállításra és utasszállításra is használható. Különleges kialakításának köszönhetően folyókon, tavakon, tengereken is képes le és -felszállásra.

A típust úgy alakították ki, hogy vízfelületekre leszállva, megállás nélkül, másodpercek alatt meg tudja tölteni tartályait mintegy 12 ezer liter vízzel, majd újra felemelkedve azt az oltási terület felett kijuttatja.

Mint arról beszámoltunk, Be-200-asok már tavaly is besegítettek Törökországban az erdőtüzek elleni harcban. Korábban még az is felmerült, hogy ha jól teljesítenek, az ottani kormány tárgyalásokat kezdeményez a vásárlásról. Hiába kötne azonban szerződést a gyártó új példányok leszállítására, a nemzetközi embargók miatt pillanatnyilag nem tudják gyártani a kétéltű gépet.

Videó a tűzolzó-repülőgép becsapódásáról