Szándéknyilatkozatot írt alá az Air France-KLM-csoport és az Etihad Airways arról, hogy még több járatot vonnak be a codeshare és interline megállapodásukba, valamint hogy a törzsutasprogramok és a karbantartás területén is együttműködnek.

Az új szerződést Párizsban írta alá Angus Clarke, az Air France-KLM kereskedelmi vezetője és Arik De, az Etihad Airways bevételekért felelős vezérigazgató-helyettese. A megállapodás értelmében a 2012-ben aláírt codeshare és interline egyezménybe további 40 járatot vonnak be, ezek között európai, közel-keleti, távol-keleti és ausztrál járatok is vannak. Ennek értelmében az utasok mindegyik légicég foglalási rendszerében megvásárolhatják a jegyüket a programban részt vevő, a másik által üzemeltetett járatokra is, akár már a 2023-as téli menetrendben.

Az Etihad jelenleg naponta indít járatokat Abu-Dzabiból Párizsba és Amszterdamba is, a városok közötti összeköttetés azonban bővül: az Air France október 29-én szintén napi járatot indít az Egyesült Arab Emírségek fővárosába, Airbus A350-900-as gépekkel.

Emellett arról is megállapodtak, hogy összehangolják törzsutasprogramjaikat, így a Flying Blue és Etihad Guest tagjai egyaránt igényelhetik a teljesített járatok után a hűségpontokat. Emellett kísérleti jelleggel bevezetik a közös lounge használatot és földi kiszolgálást is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Anglus Clarke a megállapodással kapcsolatban azt emelte ki, hogy 11 éves együttműködésük kiterjesztésének fő célja a hűségprogramok és a karbantartási feladatok összehangolása, illetve a codeshare és interline megállapodásban résztvevő járatok számának bővítése. „Abu Dzabi, mint célállomás és átszálló központ is vonzó, hiszen Dél- és Dél-kelet-Ázsia és Ausztrália felé is kényelmes csatlakozást biztosít” – tette hozzá.

Arike De azt emelte ki, hogy a már meglévő partnerségükre alapozva szeretnék elmélyíteni szakmai kapcsolatukat, hogy a szinergiákat mindkét fél ki tudja használni. Az Etihad ügyfelei ennek köszönhetően igénybe vehetik az Air France-KLM kiterjedt európai hálózatát.