Az Easyjet szerint a Brexit körüli bizonytalanságok miatt csökken a bizalom, és az előzetes foglalások nem állnak olyan fényesen.

Johan Lundgren, a brit diszkont légitársaság vezérigazgatója ezt a cég március 31-én végződött első pénzügyi félévének eredményeiről szóló előrejelzésekor mondta. A cég azzal számol, hogy összesített bevételei 7,3 százalékkal emelkednek, a kapacitásbővítés eléri a 14,5 százalékot, az egy székre vetített, konstans árfolyamon számolt árbevétel viszont a várakozások szerint 7,4 százalékkal mérséklődik.

Tetézi még a bajt, hogy az üzemelési költség 18 százalékkal megugrott az előrejelzés szerint, az első félévi eredmény a korábbi várakozásoknak megfelelően alakul, várhatóan 275 millió euró veszteség lesz. A második félévben ugyanakkor a bevételek megugrása miatt egyelőre pozitívan az áll az éves eredményhez társaság.

Az első FANS-C technológiával felszerelt easyJet A320neo. (Forrás: Airbus)

Lundgren felhívta a figyelmet arra, hogy a Brexit-folyamatok nagyon nem kedveznek a légitársaságok üzemelésének, mivel nagyon nagy a bizonytalanság, ez pedig visszavetette az előzetes foglalásokat. Az év végi eredmény-előrejelzését azonban a társaság egyelőre változatlanul hagyta.

A cégvezető hangsúlyozta, hogy amennyire lehet, felkészültek a megállapodás nélküli Brexitre is, amelynek egyik lehetséges dátuma április 12. Átalakították a cég tulajdonosi körét, Ausztriába jegyezték be a kontinentális üzemelést, és még az ilyen, „kemény” Brexit esetén is minden egyesült királyságbeli járatot képesek lesznek üzemeltetni. De a rosszabb előfoglalási adatokat ezek sem fogják javítani, azokhoz a Brexit körüli bizonytalanságok tisztázása szükséges.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.