Komoly megszorítások is szóba jöhetnek a Brexit után az Egyesült Királyságban bejegyzett légitársaságoknak, legalább is ami az unióba való repülést illeti. A tervekről egy kiszivárgott, és a Financial Times által közzétett belső anyag árulkodik.

A lap által megszellőztetett információk szerint a brit bejegyzésű légitársaságok elveszítenék a légialkalmassági engedélyeiket, mivel az Egyesült Királyság már nem lesz része az Európai Repülésibiztonsági Ügynökségnek. Ennek folyományaként pedig elveszíthetik az unióban való üzemelésről szóló engedélyeket is. Az unió légipiaca ugyanis csak addig teljesen liberalizált, amíg a többségi tulajdonos uniós bejegyzésű.

Fotó: AIRportal.hu

A Financial Times cikkében hangsúlyozta, mindez azt jelenti, hogy az, ami az ENSZ gazdasági szervezetének, a WTO-nak a szabályi között nem szerepel azt tilos lesz.

A helyzet azonban kicsit róka fogta csuka, mivel az Egyesült Királyság megkaphatja a teljes hozzáférést az unió piacához, ha teljes mértékben implementálja az unió légügyi joganyagát, amelyet viszont London visszautasított. Egy részbeni megállapodás pedig részleges hozzáférést garantálhat a brit légicégeknek.

A tárgyalók tehát nem fogják elismerni a légügyi irányelveket, ha az Egyesült Királyság kormánya úgy dönt, hogy elhagyja az egységes európai piacot. Ha nem születik megállapodás az ide vonatkozó szabályokról 2019 márciusáig, akkor a briteknek kétoldalú megállapodásokat kell kötnie mind a 27 tagállammal, amíg ez nem történik meg, addig a légiközlekedés szünetel az adott országok között.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A nagyobb légitársaság, így a Ryanair és az easyJet vezetői is többször kérték már Theresa May brit miniszterelnököt, hogy részesítse előnyben a légiközlekedés helyzetét a tárgyalások során.