A Budapest Airport kereskedelmi igazgatója szerint Bangkok, Delhi és Los Angeles is nagyon hiányzik a budapesti célállomások közül, de Mumbaiba, Tokióba, Belfastba, Szöulba, Sanghajba és Newcastle-be is szeretnék, ha lenne közvetlen összeköttetés.

Kam Jandu erről az International Airport Review-nek írt cikkében értekezett. Mint mondta, az elmúlt években 50 új útvonal vált elérhetővé Budapestről, és 2017-ben 850 közvetlen járatot kínáltak 44 ország 130 célállomására, és az utasforgalom harmadik éve kétszámjegyű növekedést produkál, azért maradtak még fehér foltok, amelyeket meg kell szüntetni.

Ezek között említette a feni útvonalakat, amelyeket úgy próbálnak vonzóvá tenni, hogy az érdeklődő légitársaságoknak kedvezményeket adnak a repülőtéri díjakból, és metadata szolgáltatást is tudnak biztosítani, vagyis hatalmas mennyiségű és mélységű utazási adatot tudnak nyújtani a döntéshozatalhoz.

Kam Jandu szerint egy új, közvetlen járat nem csak az utazók számára tud jobb összeköttetést kínálni, de stimulálni is tudja a piacot. Példaként említette az Emirates 3 évvel ezelőtti járatnyitását, amikor a piacot még 20 ezer utasra tették, de ez azóta 450 százalékkal 90 ezerre bővült.

A Budapest Airport ezek ellenére az európai légitársaságok konszolidációja, és a nagyon magas növekedési ráta miatt a bővülés lassulására számít a következő években.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: Budapest Airport

Kam Jandu kiemelte, hogy idén elindulnak az észak-amerikai járatok az American Airlines és a LOT színeiben, ezzel egy nagyon nagy, mintegy évi 150 ezre utast kiszolgáló útvonal válik ismét elérhetővé. A számítások szerint ugyanis ennyien közlekednek Budapest és New York között. A két légitársaság hetente 6 ezer oda-vissza széket kínál majd az Egyesült Államokba, és várakozásaik szerint 300 ezer amerikai turista látogat majd Magyarországra.

A kereskedelmi vezető írt arról is, hogy az egyre népszerűbb dunai hajós túrák kiemelkedően fontosak a repülőtér számára, mivel a pár évvel ezelőtt még csupán 2 ezer utast kiszolgáló iparág mára 250 ezresre bővült, az utasok pedig Budapesten keresztül érkeznek ezekre a hajótúrákra.