Budapesten is bemutatkozott hivatalosan a Swiss színeiben július 15-e óta szolgálatban lévő Bombardier CS100-as is, a csütörtök délutáni járatot a HB-JBB lajstromú, alig pár napja átvett gép tejesítette.

Bár a típus nem először jár Budapesten, a hivatalos köszöntőn a CS100-as is megkapta a szokásos vízsugaras köszöntést, majd az utasok kiszállása után a sajtó képviselői is megtekinthették a Canton de Genéve-re keresztelt gép kabinját.

Iris Malich, a Swiss németországi, ausztriai és kelet- közép-európai régiójának vezetője az AIRportalnak elmondta, a repülőgép egyelőre hozza azokat az üzemeltetési számokat, amelyekre számítottak. “Pont azt kaptuk, amire számítottunk” – magyarázta, hozzátéve, hogy az eddigi utasvisszajelzések is azt mutatják, hogy szeretik az utazók a vadonat új típust.

Kérdésre válaszolva közölte továbbá: a CS100-as nagy segítségükre lesz abban, hogy genfi bázisukat is megtartsák és fejlesszék, ezért is adták a Canton de Genéve nevet a második gépnek. (az első a Kanton Zürich nevet kapta). A vezető ezzel válaszolt azokra a hírekre is, amely szerint az Eurowingshez kerülne a Swiss genfi bázisa. Iris Malich szerint a légitársaság folyamatosan alakítja a genfi bázisát, és eltökéltek annak megtartásában.

Peter Koch, a Swiss CSeries projektvezetője Budapesten hírportálunknak a július 15-e szerzett tapasztalatokkal kapcsolatban azt mondta, ebben az időszakban 93 százalékos volt a gép rendelkezésre állása, amely kimondottan jó arány ahhoz képest egy teljesen új, a nulláról tervezett új típusról van szó.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gép eddigi üzemeltetési tapasztalatai szintén nagyon kedvezőek, főleg a zajterhelés és a kerozinfogyasztás tekintetében.

Ismét hangsúlyozta, hogy a gép vezetése a pilótáknak is nagy élmény, mivel erő-visszacsatolásos fly-by-wire rendszerek és a head-up display miatt le sem kell venniük a szemüket a futópályáról le- vagy felszállásnál.

AIRportal.hu képgaléria

További képek a galériában!

Koren István képei az eseményről

További képek a galériában!

Letanóczki Nóra képei az eseményről

További képek a galériában!

Cikkajánló Kipróbáltuk a Swiss első Bombardier CS100-asát

Az új típus hivatalos sajtóbemutatóját követően egyórás tesztrepülésen próbáltuk ki a Swiss vadiúj Bombardier CS100-as regionális repülőgépét. Verdiktünk szerint az eddigi legjobb regionális gépet alkották meg a kanadaiak.

Részletek…