Újabb repülőgép-karbantartó cég, a LOT Aircraft Maintenance Services (LOTAMS) kezdte meg működését Ferihegyen. A lengyel vállalat május 3-tól nyújtja szolgáltatásait a budapesti repülőtéren.

Forrás: LOTAMS

A LOT tengerentúli járatainak megnyitása kapcsán már beszámoltunk róla, de a magyar légiközlekedés szempontjából jelentős hírben kevesebb figyelmet kapott az információ hogy a heti hat (4+2) alkalommal közlekedő, Budapest – New York (JFK) és Chicago járatokat teljesítő Boeing 787 Dreamliner repülőgép forgalmi karbantartását a lengyel légitársaság saját karbantartócége, a LOTAMS látja el a budapesti repülőtéren.

A LOT Aircraft Maintenance Services (LOTAMS) közlése szerint a május 3-án megnyílt ferihegyi bázis a cég első állandó, külföldi fióktelepe, mely a légitársaságok számára teljes körű forgalmi karbantartási szolgáltatásokat kínál.

A LOTAMS ferihegyi forgalmi karbantartó részlegének szervezeti felállítását, valamint a működés üzleti és jogi kereteinek kialakítását 2017 októberében kezdték meg. A fióktelep első éles ‘bevetése’ a New York-i indító járatot teljesítő Boeing 787 Dreamliner műszaki kiszolgálása volt május 3-án.

A LOTAMS együttműködésben dolgozik az ex-Malév leányvállalattal, az Aeroplexszel, amely szükség esetén támogatja a céget, a nem sztenderd karbantartási tevékenységek során.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cég közlése szerint a LOTAMS a közeljövőben bővíteni fogja működését Budapesten, újabb munkatársak felvételét tervezik és a LOT mellett, olyan légitársaságok számára is kínálják majd szolgáltatásaikat, amelyek Embraereket üzemeltetnek.

A LOTAMS Közép és Kelet Európában 2012 óta a brazil Embraer egyetlen minden engedéllyel renelkező szervizközpontja.

A LOTAMS Varsói bázisán a forgalmi karbantartás mellett hangár-karbantartási tevékenységet (repülőgépek időszakos ápolása, nagyjavítása) is jogosult végezni a Boeing 787-8 és a nagyobb befogadóképességű Boeing 787-9 Dreamliner típusokon is. A cég varsói központja mellett több lengyelországi regionális repülőtéren is működik, például Krakkó, Rzeszów és Katovice nemzetközi repülőterein.

Az első New York-i járatot teljesítő LOT Boeing 787-8 Dreamliner Ferihegyen. (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)