Eddig csak a kockázatosnak minősített területekről beutazóknak volt kötelező, de március 30., azaz jövő kedden 0 órától általános jelleggel kiterjeszti a kormány azt, hogy a Németországba indulás előtt negatív eredményű koronavírus-tesztet kell bemutatni a légi úton érkezőknek. A Budapest Airport eközben közölte: a Lufthansa újraindította müncheni járatait.

Miután vihart kavart az ötlet, hogy a német szövetségi kormány ideiglenesen megtiltaná a vakációzást, csütörtökre kiderült, ennél enyhébb intézkedés lesz. Az egészségügyi tárca a Deutsche Welle szerint azt közölte: vasárnap 0 órától a külföldről repülővel érkezőknek még indulás előtt negatív eredményű koronavírus-tesztet kell bemutatnia. Pénteken azonban elhalasztották a bevezetést, az Aero.de szerint Jens Spahn egészségügyi miniszter bejelentette:

kedd 0 órától érvényes a rendelet, amely szerint az indulás előtt elvégzett, negatív eredményű PCR- vagy gyorsteszt kell a bárhonnan érkező járat fedélzetére lépéshez és az országba való belépéshez.

Illusztráció. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A kormányzat azok után kezdett el szigorításon gondolkodni, hogy mint megírtuk, több, a turisták számára vonzó térséget – így a Baleár-szigeteket is – kivettek a kockázatos területek listájáról, ami azt is jelenti, hogy nem kell például karanténba vonulni hazaérkezés után. A németek ezért megrohamozták az utazási irodákat, de a közegészségügyi intézmény, a Robert Koch Intézet szerint inkább szigorítás kellene, és a koalíciós partner szociáldemokrata párt sem támogatja az utazási könnyítéseket.

Eredetileg egyébként március 26-tól vezették volna be a teszteredmény kötelező bemutatásának kiterjesztését minden érkezőre, a halasztásra azért került sor, mert az illetékesek inkább adtak pár nap felkészülési időt a légitársaságoknak és az embereknek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az intézkedés értelmében a tesztelést az utasnak kell fizetnie, intézheti saját maga, de a légitársaság is, és ha valakinek nincs vagy nem negatív eredményű a tesztje, a fuvarozók fel sem engedhetik az országba induló járatra. Ha ez a helyzet, akkor az illetőnek gondoskodnia kell a helyi előírások betartásáról (például a karanténba vonulásról). A még rizikósnak számító területekről érkezőkre továbbra is érvényesek az eddigi előírások, így a Németországba belépés utáni karantén.

Szintén pénteken a német légiipari érdekképviselet (Bundesverband der Deutschen Luftverkehrswirtschaft) az Aero.de híre alapján kifogásolta a kötelező tesztelés kiterjesztését, mondván, ezzel megszűnik az amúgy indokolható különbségtétel a kockázatos és az annak nem minősülő területek között. A testület szerint az olyan népszerű üdülőhelyeken, mint a Maldív-szigetek vagy Dominika, elégtelen a kapacitás a vizsgálatok elvégzésére, ezért utasok ragadhatnak kint. Javasolják, hogy bizonyos útvonalak legyenek kivételek, és megérkezéskor, a célrepülőtéren lehessen azonnal teszteltetni.

A magyar főváros repterét üzemeltető Budapest Airport egyébként ma bejelentette, hogy mától ismét közlekedik a Lufthansa Münchenbe, Bombardier CRJ900-as gépei naponta közlekednek délutánonként. Ezzel és a frankfurtival együtt heti 19-re növelte a légitársaság a Magyarország és Németország közötti járatainak számát.