Bár leszállhatott, nem hagyhatja el a hollandiai Twente repülőterét a Lufthansa flottájából kivont 6 darab Boeing 747-400-as, mert a hatóság szerint nincsenek meg a biztonságos felszállás feltételei.

Az Aviation24.be híre szerint a repülőgépek még júliusban érkeztek meg, a Lufthansa akkor még nem döntött arról, hogy hol bontják szét őket. Azért választották ezt a légikikötőt, mert ez volt az egyetlen, ami még tudta fogadni őket – mondta Meiltje de Groot, a repülőtér vezérigazgatója.

Később, szeptemberben a Lufthansa döntést hozott arról, hogy minden 400-as verziójú Jumbót kivon a flottájából, a holland repülőtér ekkor már abban reménykedett, hogy őket bízzák meg a náluk tárolt hat példány szétbontásával.

A Lufthansa azonban máshogy gondolta, és szeretné őket átrepülni másik helyre, de jogilag erre nincs lehetőség.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A holland hatóság ugyanis biztonsági okokból nem engedélyezi a szélestörzsűek felszállását a repülőtérről. Erre korábban sem volt nagyon példa, hiszen a szomszédban működő bontóban végezték a gépek.

A hivatal álláspontja szerint a repülőtér infrastruktúráját és a légtérben használandó kivezetési eljárásokat nem engedélyezték szélestörzsű gépekre, ami azt jelenti, hogy a Lufthansa gépei jogilag a repülőtéren ragadtak.

A hatóság és a repülőtér-üzemeltető most vizsgálja, hogy hogyan oldják meg a helyzetet. A repülőtér nyitott arra, hogy megfeleljen a hatóság által támasztott követelményeknek, így a német légitársaság óriásgépei elhagyhatnák a karantént. Azt egyelőre senki nem tudja megmondani, hogy erre mikor kerülhet sor.