Csehországgal is létrejött a megállapodás, így holnaptól már mindenfajta karantén- vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között – írta az MTI a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán pénteken hajnalban megjelent tájékoztatásra hivatkozva.

Szijjártó Péter tárcavezető kiemelte: az oltási igazolványokat a két ország kölcsönösen elismeri, így a megállapodás mindenkire nézve érvényes, függetlenül a beadott oltóanyag fajtájától.

Fotó: Prague Airport

„Sokat tárgyaltunk az elmúlt pár napban cseh barátainkkal, hogy lehetővé tegyük a már beoltott polgáraink számára a szabad utazást az országaink között” – írta a miniszter. Hozzátette, hogy Csehország és Magyarország között évente több százezer turista fordul meg, mostantól pedig újra megnyílik a lehetőség a kölcsönös prágai, budapesti, brünni városnézésekre, a fürdővárosok meglátogatására, a balatoni, hévízi pihenésekre.

Szijjártó Péter közölte azt is, hogy további országokkal is tárgyalnak – „ma Lengyelországban, Lódzban” -, és amint létrejön a következő megállapodás, azonnal tájékoztatást adnak róla.

Ahogy korábban megírtuk, a magyar védettségi igazolvánnyal tesztelés és karanténkötelezettség nélkül lehet utazni Horvátországba, Szlovéniába, Bahreinbe, Szerbiába, Montenegróba és Törökországba is, emellett a dokumentummal rendelkező magyar állampolgárok április végétől karantén és tesztelés nélkül térhetnek haza külföldi útjaikról a világ bármely országából.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.