Magyarország és Törökország megállapodott arról, hogy kölcsönösen elfogadja az egymás által kiállított oltási igazolványokat keddtől, és mindazok, akik oltási igazolvánnyal rendelkeznek, szabadon közlekedhetnek a két ország között – írta az MTI a külgazdasági és külügyminiszter hétfői bejelentése alapján.

Szijjártó Péter azt mondta, ez azt jelenti, hogy azok a török és magyar állampolgárok, akik már megkapták az oltást és az erről szóló igazolást, teszt és karantén nélkül utazhatnak a két országba.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy a magyarok a felvett oltás típusától függetlenül szabadon utazhatnak be Törökországba keddtől, azaz a keleti – orosz Szputnyik V és kínai Sinopharm – vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok is.

Budapestről Isztambulba a Turkish Airlines naponta közlekedő és Pegasus Airlines a múlt héttől újraindult, heti két járatával lehet most közvetlenül eljutni, júniustól a járatszám bővítése várható a foglalási rendszerek adatai szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint korábban megírtuk, ugyancsak tesztelés és karanténkötelezettség nélkül lehet utazni Horvátországba, Szlovéniába, Bahreinbe, Szerbiába és Montenegróba is.

A magyar védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok április végétől karantén és tesztelés nélkül térhetnek haza külföldi útjaikról a világ bármely országából.

Az Európai Unió is dolgozik egy közös immunitási igazolvány megalkotásán, amely a kontinensen belüli szabad mozgást biztosítja. Ez azonban csak valamikor a nyárra léphet életbe, amennyiben a tagállamok kormányfőit tömörítő Tanács is elfogadja a javaslatot, ezért Magyarországhoz hasonlóan több ország is saját igazolásokon, és kétoldalú megállapodásokon dolgozik.