Volt és jelenlegi Aeroflot-dolgozókat tartóztatott le az FBI, mert a gyanú szerint több tízmillió dollár értékben csempésztek lopott elektronikai termékeket Oroszországba.

A Moscow Times az amerikai igazságügyi minisztérium tájékoztatására hivatkozva számolt be arról, hogy 113 Aeroflot-alkalmazott vízumát vonták be egy nyomozás részeként, a gyanú szerint ennyien vettek részt nagy értékű elektronika eszközök csempészésében, de egyelőre csupán 10 embert tartóztatott le a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

A nyomozás adatai szerint egy orosz állampolgár utasította többek között az Aeroflot légiutas-kísérőit arra, hogy az Egyesült Államokba menjenek, ahonnan iPhone-okat, iPadeket és Apple Watch karórákat kellett Oroszországba vinniük.

A nyomozók szerint ezen eszközök többsége lopott volt, eddig tíz gyanúsítottat tartóztattak le, őket lopott áru szállításával, exporthoz köthető ügyintézés elmulasztásával és elektronikai eszközök illegális kivitelével vádolják.

Az igazságügyi minisztérium szerint több mint 1200 terméket vittek ki az országból 2019 augusztusa és decembere között, a házkutatások során rengeteg árut és 600 ezer dollár készpénzt is találtak, az okozott kár 50 millió dollárra becsülhető.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az ügyész tájékoztatása szerint a gyanúsítottak egy nagyobb nemzetközi csempészhálózat tagjai voltak, amely az Egyesült Államokban és Oroszországban is kapcsolatokat épített ki, hogy megkerüljék a szabályokat. A szervezetet a letartóztatásokkal sikerült felszámolni.

A lapnak az Aeroflot reagált az ügyre, közleményében azt állította, hogy a letartóztatott 10 ember közül egyik sem állt a cég alkalmazásában, és hogy a légitársaság szorosan együttműködött az orosz és amerikai féllel. Hozzátették: minden megtesznek azért, hogy megelőzzék a határokon átnyúló gazdasági bűncselekményeket.