Hitelezői csődeljárást indítottak egy kínai bíróságon a Hainan Airlines tulajdonosa, a HNA Group ellen. A következő lépés a cég átalakítása lesz.

A lépést maga a csoport jelentette be a WeChat kínai médiafelületen. Közlésük szerint tájékoztatást kaptak a Hainan tartományi bíróságtól, hogy a hitelezők kérvényezték a csődeljárás megindítását, mert a HNA Group nem tudta fizetni adósságait.

A vállalat kész együttműködni a bírósággal, és folyamatosan dolgozik adósságai rendezésén, amely a leutóbbi, 2019-es jelentések szerint meghaladta a 100 milliárd USA-dollárt, legnagyobb hitelezőjük a Kínai Feljesztési Bank.

(Fotó: AIRportal.hu)

A HNA Grouphoz tartozik egyebek mellett a Hainan Airlines is, amely egykor Kína legnagyobb magánkézben lévő légicége volt. A Malév leállása előtt Budapestre is közlekedett Pekingből, majd a koronavírus-járvány előtti keleti nyitás jegyében ismét visszatért a Liszt Ferenc-repülőtérre csungkingi járatokkal.

A HNA Group évek óta súlyos anyagi körülmények között működik, amelynek egyik oka az volt, hogy a cég túlvásárolta magát. Főként hitelekből 50 milliárd dollárt fordítottak akvizíciókra, a légiközlekedési szektoron kívül részesedést vásároltak a Deutsche Bankban és a Hilton szállodaláncban is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A túlköltekezés után ezeket a vagyonelemeket aztán a társaság eladta, már csak azért is, mert a kínai hatóságok elkezdtek vizsgálódni az ügyletek körül. Most már csak a turizmusra és légiközlekedésre fókuszál, de az adósság most is nagy terhet ró a cégre.

A koronavírus-járvány kezdetén is felmerült már a HNA Group szanálása, tavaly március elején maga kért állami segítséget a helyzet megoldására. A cég átalakítása és adósságának átrendezése most a közlés szerint új fázisba lép, egy kormány által megbízott csoport már befejezte az átvilágítását.