Csődegyezségi eljárást kezdeményezett a Blue Air, a második legnagyobb romániai légitársaságnak a következő 18 hónapban 100 millió euró adósságot kell átütemeznie a közlése szerint.

A csődegyezségi eljárást olyan vállalat kezdeményezheti, amely adósságokat halmozott fel, és célja, hogy az adósok ne kérjék számláinak zárolását.

Oana Petrescu, a Blue Air vezérigazgatója a Profit.ro román gazdasági portálnak hangsúlyozta: az eljárás célja a csődeljárás és a vállalat számlái zárolásának a megelőzése.

Hozzátette: a vállalat azért jutott ilyen helyzetbe, mert március és június között a koronavírus-járvány miatt nem lehetett utazni, ami jelentősen visszavetette a vállalat bevételeit.

A Blue Air 100 millió euró árbevételt tervezett erre az időszakra, ami végül nem folyt be a kasszába – mondta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Blue Air

A légiközlekedés újraindulásával a tervek szerint képes lesz a következő 18 hónapban annyi árbevételt termelni, hogy kifizesse az adósságot, a járvány okozta közvetlen veszteséget pedig az állami segélyből fedezik, amelyet a bukaresti kabinet jóváhagyott áprilisban.

A Blue Air március 17-én állította le menetrend szerinti járatait, majd április elején 42-45 millió euró értékű kedvezményes hitelt kért a román kormánytól, amelynek folyósítását a bukaresti kabinet április 23-án jóváhagyta. A vállalat kényszerszabadságra küldte dolgozóinak 90 százalékát, és kidolgozott egy üzleti tervet a nehéz pénzügyi helyzet átvészelésére.

A cég július 1-től indította újra menetrend szerinti járatait 29 útvonalon, ezek számát 47-re akarják növelni, miután véget ér Romániában a veszélyhelyzet.

A Blue Air Románia második legnagyobb légitársaságaként 2018-ban 5 millió utast szállított. Az országban első helyen a Wizz Air áll 8,3 millió utassal, a harmadik pedig az állami Tarom, amely 2,7 millió utast szolgált ki.