Csődvédelmet kért az Egyesült Államoktól az Alitalia, hogy ne vesszen el a New York-i leszállási joga és lehetetlenüljön el az amerikai üzemelése – írta a ch-aviation szaklap.

 

Fotó: AIRportal.hu | © AIRportal.hu

Fotó: AIRportal.hu

A légitársaság jelenleg az olasz kormány által biztosított hitelből üzemel, az olasz jognak megfelelő csődvédelem alatt áll. A légicég formai okokból nyújtotta be az Egyesült Államokban is a csődvédelmet, sem jobb, sem rosszabb állapotban nincs a légitársaság a legutóbbi híradásokhoz képest.

Az Alitalia azért lépett, mert az Egyesült Államok területén június 23-ig biztosított a New York-i üzem, ez után védtelen maradna az olasz légitársaság és a New York-i repülőtér is bekeményíthet. Ezért ott is benyújtották a kérelmet, így június 23-a után is biztosítottak lehetnek a leszállási jogok a John F. Kennedy repülőtéren, amely az Alitalia tengerentúli járatainak egyik fő pillére, a teljes árbevétel 15 százaléka keletkezik ezeken a járatokon.

A jobb napokat is látott Alitalia májusban vonult csődvédelembe, miután a dolgozók nem fogadták el a menedzsment reorganizációs terveit. A társaságnak a kormány biztosított hitelt, amelyből az év végéig biztosan kihúzzák, addig pedig az olaszok befektetőt keresnek. Az Etihad ugyanis megelégelte, hogy a folyamatos pénzszivattyúzás ellenére az Alitalia nem hozza az eredményeket: 2017-re már nyereségesen kellene üzemelnie, sajtóhírek szerint viszont napi félmillió eurót bukik a cég.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Alitalia képviselőit június 26-án hallgatják meg az ügyben.