A csökkenő kereslet miatt a Boeing csökkenteni kénytelen a 777-es gyártási rátáját, eddig havonta 8,3 gép készült el, a csökkenés után 5 fog. Azaz nyár végétől havonta csak 5 triplahetest készít a Boeing, de már januártól havi hétre csökken a gyártósor kibocsátása a korábbi 8,3-ról.

Grafika: Boeing Company | © AIRportal.hu

Grafika: Boeing Company

A Reuters beszámolója szerint ez mintegy 40 százalékos visszaesés a tavalyihoz viszonyítva, a döntés 2017 augusztusban lép hatályba. A piaci folyamatok mellett a döntés hátterében áll az is, hogy a Boeing a modernebb gépek gyártására kezd fókuszálni. A ráta csökkentése elbocsátásokat is eredményez majd, bár ennek mértékét még nem közölték, illetve a gyártó könyvelési gyakorlata miatt minimálisan befolyásolja már a 2016-os év pénzügyi eredményeit, bár a célokat nem veszélyezteti.

Ezt támasztja alá az is, hogy a gyártás visszafogása után a Boeing közölte, hogy a kevesebb gép gyártásából fakadó kisebb árbevétel ellenére 30 százalékkal növeli az osztalékot.

A Boeing már korábban is tervezte, hogy januártól csökkenti a 777-es rátáját, de 8,3-ról csak 7-re szerették volna mérsékelni a mutatót, bár már akkor jelezték, hogy további csökkentésre is van lehetőség, de 5 alá semmiképpen nem mennek. A gyártónak viszont elég nagy erőfeszítésébe kerül majd, hogy ne gyártson le olyan gépeket, amelyekre nincs lekötött vevője.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A gyártó azt szeretné elkerülni, hogy túl nagy lyuk tátongjon az összeszerelő soron a 777-es és a következő generációs 777X gyártása között. Utóbbi gép 2020-ban kerülhet a piacra, eddig Rentonnak 268 új generációs gépre van rendelése, a legtöbbet, 115-öt az Emirates rendelt. Legutóbb az Iran Air jelentett be nagyobb rendelést.

Grafika: Boeing Company | © AIRportal.hu

Grafika: Boeing Company


A 777-es a Boeing fejős tehene, a legnagyobb haszonkulccsal ezt a típust tudja értékesíteni, jelenlegi listára változattól függően 277 és 339 millió dollár között van, az X-ek 371-400 millióba kerülnek.

A Boeing adatbázisa szerint idén november és tavaly november között összesen 27 darab 777-est adtak el (az Iran Air nélkül), míg az ezt megelőző év azonos időszakában, vagy 2014 november és 2015 novembere között 74 talált gazdára.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!