Ausztrál lapértesülés szerint a hírszerzés azt gyanítja, hogy a Qantasnál több mint százan a hivatalos munkájukon túl szervezett bűnözésből is élnek, drogcsempészként dolgoznak.

A The Sydney Morning Herald az ügyet ismerő, de nevük elhallgatását kérő informátoraira hivatkozva arról számolt be, hogy a Project Brunello kódnév alatt futó titkos akcióban vizsgálták a Qantas dolgozóit.

A jelentés szerint akár 150-en is érintettek lehetnek a drogcsempész hálózatban, az egyikük az ausztrál szervezett bűnözés egyik fejéhez, Hakan Ayikhoz is köthető, akit több mint tíz éve próbálnak a hatóságok előkeríteni.

Fotó: Qantas

Az értesülés szerint a Qantasnál lévő összekötője középvezetői szinten dolgozik a sydney-i repülőtéren, és a titkosszolgálatok azt gyanítják: ő több embert is azért segített munkához a légitársaságnál, hogy később drogcsempészként dolgozhassanak.

Luke Bramah, a Qantas biztonsági vezetője aggasztónak találta a jelentést, állítása szerint eddig hivatalosan a hatóságok nem keresték meg a légitársaságot, hogy nyomozást folytatnának a munkavállalóik ellen szervezett bűnözésben való részvétel miatt. Hozzátette, amint megkeresést kapnak, mindenben együttműködnek majd a nyomozó hatóságokkal.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Megjegyezte, hogy a Qantasnak különleges együttműködése van a határőrséggel, a légitársaság megbízható cégnek számít, mivel minden egyes dolgozóját speciális teszttel szűri, és nem tudni arról, hogy bárki, aki ezen megbukott volna, mégis a cégnél dolgozna.

A titkosszolgálat már több gyanúsítottat is beazonosított, többen alvállalkozóként, vagy beszállítóként dolgoznak a Qantasnak, és a megbízható státuszukat használták arra, hogy drogot csempésszenek a járatokon.

Egy csomagkezelőt a bíróság májusban már el is ítélt 68,5 millió dollár értékű kokain csempészése miatt, bár a hírszerzés szerint 1 milliárd dollárt is meghaladta a segítségével az országba szállított kábítószer értéke.