Különleges bejelentést tett honlapján a londoni óriás-reptér, a Heathrow üzemeltetője: az első elektromos meghajtású, kereskedelmi forgalomba helyezett utasszállító típus egy teljes évig ingyen szállhat majd le a brit főváros legnagyobb repülőterén. Az iparági szakértők 2030 utát várják az első példányok megjelenését.

A különleges „díjról” John Holland-Kaye, a Heathrow Airport vezérigazgatója beszélt ‘Green Great Britain Week’ elnevezésű eseménysorozat keretében Londonban tartott,  BusinessGreen Leaders Summit konferencián.

A vezérigazgató elmondása szerint céljuk a légitársaságok ösztönzése a nulla káros-anyag kibocsátású járatok mihamarabbi elindítására, és ezen keresztül a légiközlekedés fenntarthatóvá tétele.

A meghirdetett díj nem kis ösztönzés lehet a légitársaságok számára, hiszen a reptéren egyetlen évben csak a leszállási díjak akár egy millió dollárba is kerülhetnek egy A320-as méretű gép számára, naponta három járattal számolva.

Az Airbus e-Concept futurisztikus grafikája, vélhetően az első elektromos/hibrid meghajtású megoldások a kisebb, regionális gépekben jelennek majd meg először. (Forrás: Airbus)

Jelenleg több, mint 100 elektromos utasszállító gép kifejlesztését célzó projekt van folyamatban szerte a világon, ezek között vannak a kisebb és nagyobb kategóriákat egyaránt megcélzók.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A legtöbb pénz talán az európai repülőgépgyártó, az Airbus projektje mögött van, emellett ők rendszeresen közölnek is fantázia valamint koncepciós rajzokat az általuk tervezés alatt álló, hagyományos üzemanyag nélkül működő gépekről.

Az iparág jelentős szereplői jelenleg úgy számolnak, a fő légiközlekedési központi reptereken, mint amilyen a Heathrow is, 2030 után jelenhetnek meg az első ilyen repülőgépekkel teljesített járatok.

A londoni reptér a mostani kezdeményezésén felül is igen sokat tesz a környezetre káros anyagok kibocsátásának csökkentéséért, ezt jól mutatja, hogy 2017 áprilisa óta terminálok energiaszükségletét kizárólag megújuló energiaforrásokból fedezik.