Meg kellett szakítania felszállását a Delta Airlines egyik A350-esének Sanghajban, mert a Japan Airlines Dreamlinere a légiforgalmi irányító utasítása ellenére keresztezte azt a futópályát, amelyen az A350-es már megkezdte a nekifutást.

November 13-án helyi idő szerint délben a Delta Airlines DL 582-es számú, Detroitba tartó járatát teljesítő Airbus A350-esnek már nagy sebesség mellett meg kellett szakítania a felszállást a kínai Sanghaj Pundong repülőtéren, mert a Japan Airlines gépe éppen keresztezte az általa használt futópályát a légiforgalmi irányító utasítása ellenére.

Illusztráció, a Delta egyik A350-ese Toulouseban (Forrás: Airbus)

A japán légitársaság JA869J lajstromjelű Boeing 787-9 Dreamlinere a 34R jelű, párhuzamos pályán történő leszállást követően, a terminálhoz gurulás közben készült keresztezni a 16R-34L pályát.

A Delta A350-ese éppen nekifutott a felszálláshoz a 34L küszöbtől, a személyzet azonban észlelve a pálya végén útjukat keresztező másik gépet, 100 csomós (185 kilométer per órás) sebesség körül megszakította a felszállást.

Az Airbus a pálya végétől kicsivel kevesebb, mint 1200 méterre állt meg, majd balra elhagyta azt. A vészfékezés miatt az A350-es felforrósodott fékeit a helyszínre riasztott repülőtéri tűzoltóknak vízsugarakkal kellett lehűteni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Airlive.net értesülése szerint az incidens során a Japan Airlines pilótái hibázhattak, akik annak ellenére keresztezték a pályát, hogy az illetékes légiforgalmi iránytó utasította őket, hogy álljanak meg az R6 jelzésű gurulóút várópontjánál.

A JADEC.de ábrája az esetről

Az incidens után a Delta gépének abroncsait cserélni kellett, mivel azok olyan mértékben károsodtak a hirtelen fékezéstől, hogy alkalmatlanokká váltak a használatra.

Emellett a Japan Airlines gépe még hetven percet állt a gurulóúton, miután rosszkor keresztezte a pályát, és csak ezután gurult be a számára kijelölt állóhelyre.

A kínai légügyi hivatal vizsgálatot indított az ügyben.