Bár korábban többször is a kilépéssel fenyegetett a Qatar vezetője, úgy tűnik, egyelőre maradnak a Oneworld légiszövetség tagjai.

Akbar Al-Baker az ATW Online-nak nyilatkozott az ügyről, a szövetség fennállásának 20. évfordulóján rendezett eseményen. Azt mondta, „itt vagyok, láthatják, hogy ez egy nagy család. Itt leszünk addig, amíg meg tudjuk oldani a különbözőségeinket”.

A Qatar Airwaysnek két taggal, az American Airlines-szal és a Qantasszal is problémája van. Előbbivel régóta tartó vitája gyűrűzik tovább a feltételezett tiltott állami támogatásokkal kapcsolatban, utóbbi légitársaságnál pedig azt is nehezményezik, hogy code share megállapodást kötött az Emirates-szel, és blokkolja a Qatar ausztráliai terjeszkedését.

Akbar Al-Baker tavaly ősszel emelte fel hangját a Onewolrdben tapasztalható dolgok ellen. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) madridi, Wings of Change nevű konferenciáján egy panelbeszélgetésen azt mondta, 2018 végéig meghozzák a döntést, és akkor nagyon kicsi esélyt látott arra, hogy a Qatar a Oneworld tagja marad. Úgy fogalmazott: nem maradnak olyan helyen, amelyben a többi tag ellenségként kezeli őket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Huszadik születésnapján egyébként a Oneworld sok újítást vezetett be, ezek között szerepel a taglégitársaságok közötti utasok szervezésének egyszerűsítése, és egy új mobilalkalmazás kifejlesztése is.

Az összejövetelen készült egy csoportkép is a taglégitársaságok vezetőivel, Akbar Al-Baker arca sok mindent elárul.