Akbar Al Baker rendkívüli szkepticizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Európa képes lesz-e végrehajtani azokat a változtatásokat, amelyek versenyképességének megőrzése érdekében meg kell hoznia.

A Qatar Airways vezérigazgatója a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) madridi konferenciáján azt mondta, “beteg” az infrastruktúra, kevés a beruházás, az Eurocontrol sem fejleszt és politikai érdekek is közre játszanak: sokan megpróbálják bezárni az ajtót mások előtt hogy a nemzeti légitársaságot védjék, de a végén ennek az európai gazdaság fogja meginni a levét.

Mint magyarázta, Európában a légiközlekedés több tízezer munkahelyet támogat, jelentős mértékben járul hozzá az országok GDP-jéhez. Az európai légiközlekedés jövője a politikusok kezében van. Éppen ezért pesszimista Al Baker a célok elérésével kapcsolatban, szerinte “nyugati érdekek” és egyes emberek érdekei mentén alakul a jövő.

Akbar Al Baker (Forrás: Qatar Airways)

“Európának fel kell ismernie, hogy a fejlődéshez más, nem európai légitársaságra is szükségük van” – fogalmazott Al Baker.

A vezérigazgató beszélt a oneworld légi szövetségből való kilépés lehetőségéről is. Akbar A Baker megismételte korábbi szavait, mi szerint nem maradnak olyan szövetségben, amelyben a többi tag ellenségként kezeli őket. A további lépésekről még ebben az évben, karácsony környékén születhet döntés.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Brexittel kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva azt mondta, szerinte a politikusoknak jobban végig kellett volna a Brexitet gondolnia. Ugyanakkor nem hiszi, hogy a légiközlekedésre jelentős hatása lesz, mert senkinek nem áll érdekében az, hogy fennakadások legyenek az Egyesült Királyság és az unió közti repülésben.