A jelenlegi nyolcról egyetlen gépre csökkenti lengyel flottája méretét a Small Planet charter légitársaság és befektetőket keresnek a túléléshez.

A lengyen Business Insider cikke szerint a lengyel leányvállalat méretcsökkentése összefüggésben áll a német társaság fizetésképtelenségével. Bartosz Czajka, a legyel társaság vezetője a gazdasági lapnak azt mondta, nem ez az egyetlen lépés, amellyel a költségeket szeretnék csökkenteni.

A flotta méretének csökkentése folyamatos, már most is csak öt gép szolgál a társaságnál, és a két megmaradó Airbus A320-asból csak az egyik marad a cég birtokában, a másikat eladják és visszalízingelik, illetve további két gép érkezhet wet-lease megállapodás formájában.

A Small Planet 2017-ben még a legnagyobb lengyel charter légitársaság volt, 10 gépet üzemeltettek, most viszont minimálisra csökken jelenléte a lengyel piacon. A vezérigazgató szerint a beszállítók tartozásai is hozzájárultak ahhoz, hogy a cég ilyen helyzetbe került.

Fotó: AIRportal.hu

A chartercéggel szerződött, a társaság járataira helyeket értékesítő utazási irodák most nem tehetnek mást, mint más, konkurens cégeknél foglalják be a helyeket, pontosabban elkezdték felkutatni a lehetséges szabad kapacitásokat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Aviator szerint a Small Planet a cég átstrukturálása és a költségcsökkentés mellett új befektetőkre is elkezdett vadászni. A lengyel cég karcsúsítása nem érinti a litván társaságot, az ottani üzemben egyelőre nem lesz változás.

A Small Planet Csoport szeptemberben jelentette be, hogy a cég fizetésképtelenné vált, de a járatok üzemeltetése nem áll le. A cég közleménye szerint a megrendelt repülőgépeket a tervezetthez képest csak később tudták átvenni, nem sikerült a piacról megfelelő mennyiségű munkaerőt toborozni, a kapacitások pótlására bérelt repülőgépek megbízhatatlanul működtek, és előre nem látható műszaki problémák is hátráltatták az üzemelést.