A magyar és külföldi repülőgépiparban tapasztalható szakemberhiány enyhítése érdekében kötött stratégiai együttműködési megállapodást a nemzeti tulajdonú Aeroplex Kft. és a csepeli Kossuth Lajos Szakgimnázium. Az autóiparban már sikeresen működő duális képzési rendszer mintájára kidolgozott ösztöndíj célja, hogy növelje az itthon maradó fiatal repülőgép-ipari szakemberek számát.

Komoly utánpótlási gondokkal küzd az európai és ezen belül a hazai repülőgépipar – derült ki az állami tulajdonú Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. és a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium közös rendezvényén, amelyen a fiatal repülőgépes szakemberképzést támogató ösztöndíj szerződéseit írták alá.

Az Aeroplex által létrehozott ösztöndíjat olyan diákok kapják, akik kifejezetten a repülőgép-javítás, -karbantartás és -kiszolgálás területet választották hivatásuknak. A tanulmányi eredmények alapján elnyerhető ösztöndíj program nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatorientált, a mindennapi munkavégzés során jól hasznosítható szaktudás elsajátítására.

B-J: Kovács Attila, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziumának tagintézmény-vezetője, Povázsony István, ösztöndíjas tanuló, Benedek Bianka Zsófia, ösztöndíjas tanuló, Demény Árpád, az Aeroplex Kft. ügyvezető igazgatója

A tehetséggondozás támogatásával kiemelt célja az Aeroplexnek, hogy minél több diák találhassa meg a helyét a munka világában egy nyereséges, szakmai fejlődést, biztos életpályamodellt felmutató magyar vállalatnál, hiszen így várhatóan jelentős mértékben nő majd az itthon maradó fiatal szakemberek száma.   A társaság tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elkötelezett támogatója a program mellett annak, hogy az autóiparban már sikeresen elindított duális képzési rendszer mintájára a magyar repülőgépipar igényeit figyelembe vevő, magas szintű együttműködés alakuljon ki a munkáltató és a képzőhely között.

Kovács Attila, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziumának tagintézmény-vezetője az aláírás kapcsán elmondta: „A szakgimnázium örül a lehetőségnek, és biztos vagyok abban, hogy a diákok szakmai tudása a tizenöt hónapos munkavégzés alatt sokat gazdagodik majd. Az együttműködés két pillérre épül, elsősorban a fiatalok munkába állását szeretnénk támogatni, és emellett célunk a légijármű-karbantartás oktatást népszerűsíteni. Bízunk abban, hogy ez a lehetőség a jelenlegi beiskolázásra is motiváló erővel hat.”

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Demény Árpád, az Aeroplex Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: „A vállalat és a szakgimnázium együttműködésének történetében fontos mérföldkőhöz érkeztünk. Megpróbálunk közös erővel egy, a hazai szakmát segítő életpályamodellt kialakítani, amivel reményeink szerint orvosolható a magyar repülőgépiparban, ezen belül is a repülőgép-karbantartás területén tapasztalható szakemberhiány. Gratulálok a kiemelkedő tanulmányi eredményt nyújtó diákoknak, akik ezt az ösztöndíjat elnyerték.”

Az ösztöndíj nyertesei:

Benedek Bianka Zsófia, repülőgép-műszerész tanuló korábban zsokénak tanult, majd egy fedélzeti karbantartó diákmunkának köszönhetően döntött az avionikusi (repülőgép műszerész) szakma mellett. Célirányosan választotta ezt az oktatási intézményt, véleménye szerint itt megkapja azokat az alapokat, amelyekre a munka világában támaszkodhat.

Povázsony István korábban egy közgazdasági iskola növendéke volt, jelenleg repülőgép-szerelőnek tanul. Édesapja életpályája inspirálta, ezért választotta ezt a szakmát.