Eladja öt darab Boeing 737-esét, hogy egy hitel kifizetése után fenn tudja tartani likviditását a Norwegian, a gépeket ráadásul utána nem lízingeli vissza.

A Flightglobal szerint az öt darab Boeing 737-800-ast a hongkongi székhelyű Aircraft Recycling International cégnek adja el, az pontos árról nincsenek információk, mint ahogy arról sem, hogy az adatbázisok szerint jelenleg mintegy 150 Boeing 737-800-assal rendelkező cég melyik gépeket adja el. A cikkből az derült ki, hogy sok leányvállalata közül a „Norwegian” nevű, norvégiában bejegyzett cég birtokolja a gépeket.

Az ügyletben saját lízingcégük, az Arctic Aviation Assets vesz majd részt, a társaság arra számít, hogy 50 millió dollár bevételre tesz majd szert. A teljes befolyó összeget a likviditás javítására használják majd, miután kifizetik egyik lejáró hitelüket.

A cég LN-NIG lajstromjelű gépe például Juan Sebastian Elcano portréját viseli. (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

Az nem újdonság, hogy egy légitársaság eladja a saját gépeit, de többször ez visszlízinget is jelent. A Norwegian azonban végleg kivonja flottájából ezeket a gépeket és nem fogja bérbe venni őket. Ennek oka a társaság közlése szerint az, hogy jelenleg a fő fókusz a cég feltőkésítésén, illetve a korábbi bővülési fázis után a fenntarthatóság és a jövedelmezőség megteremtésén van. Ez egyben azt is jelenti, hogy a visszafogottabb menetrendhez nincs szükség annyi gépre, mint amennyivel most rendelkeznek.

A 2014-ben alapított Aircraft Recycling International egy kínai kézben lévő társaság, amely nevével ellentétben nem csak a szétbontásban jeleskedik, hanem egyebek közt lízingbe adóként és alkatrészellátóként is jelen van a piacon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság korábban számolatlan mennyiségben öntötte a kapacitásokat a piacra, a gyors bővülés azonban nem volt fenntartható, évek óta jelentős, milliárd koronás veszteséggel küzdött a társaság. Björn Kjos alapító korábbi vezérigazgató meghirdette az új programot, amely a jövedelmezőségre alapít, majd idén júliusban lemondott posztjáról.