Megfosztotta az értékes repülőtéri le- és felszállási jogoktól az orosz légitársaságokat az Egyesült Királyság, a visszavont slotokat újraosztják a hatóságok.

Nem kapnak mentességet az orosz légitársaságok a reptéri résidők használati kötelezettsége alól az Egyesült Királyságban, így mivel most a szankciók miatt nem repülhetnek az országba, elveszítik a történetileg birtokolt slotjaikat az érintett repülőtereken, a következő nyári menetrendi időszakra is.

Az Egyesült Királyság repülőtereinek forgalmát koordináló Airport Coordination Limited (ACL-UK) közlése szerint az idén ősszel induló 2022/23-as téli menetrendre már nem adják ki azokat a leszállási résidőket, amelyekre az érintett cégek jogosultak lennének a kiosztás nemzetközi szabályai szerint.

Emellett a jövő évi, 2023-as nyári menetrendben az orosz légitársaságok akkor sem juthatnak majd slotokhoz, ha addigra már feloldják a kitiltásukat az ország légteréből.

Fotó: AIRportal.hu

Az Egyesült Királyság kormányának legújabb szankciós csomagja megakadályozza azt is, hogy a forgalmas brit repülőtereken a frekventált napszakokra eső, akár több millió dollár értékű reptéri résidőiket az orosz légitársaságok más cégeknek értékesítsék.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter közlése szerint az újabb szankciós lépéssel az Aeroflot, a Rosszija és az Ural Airlines összesen akár több mint 60 millió dollár értékű jogainak továbbadását akadályozzák meg.

A résidők visszakerülnek abba az alapba, ahonnan más légitársaságok részére kioszthatja ezeket a koordinációért felelős szervezet.

A ch-aviation elemzése szerint az idei nyári menetrendben London-Heathrow repülőtéren az Aeroflot 2046, az Ural Airlines pedig 54 slotot birtokolt.