Jóváhagyta az USA Kongresszusa a csaknem 900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő programot, amelyből 15 milliárd a légiközlekedésnek jut.

A Reuters híre szerint a teljes csomag 892 milliárd dollár értékű, ennek legnagyobb része bértámogatásra és munkanélküli segélyre megy el, de a légitársaságok is kapnak belőle.

Korábbi hírek szerint a javaslat ezen felül a repülőtereket, a gyorsvasutat, illetve a buszos cégeket is támogatja, a teljes közlekedési ágazat több mint 40 milliárd dollárhoz juthat.

Fotó: AIRportal.hu

A javaslatot ugyan még Donal Trump leköszönő elnöknek alá kell írnia, de ez már csak formaság.

Doug Parker, az American Airlines vezérigazgatója máris videóüzenetben fordult a cég dolgozói felé, és bejelentette: azonnal visszahívják a korábban elbocsátott dolgozók egy részét, és december 1-ig visszamenőleg kifizetnek minden bért és jutalékot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A mostani bértámogatás feltételei nem változtak, az áprilisban elfogadott csomaghoz hasonlóan most újabb kirúgási moratórium lép életbe 2021. március 31-ig, ha addig nem kezd rendeződni a helyzet, akkor áprilisban újabb elbocsátási hullám jöhet az amerikai légicégeknél.

Fotó: AIRportal.hu

Erre figyelmeztetett Scott Kirby, a United Airlines vezérigazgatója, aki a dolgozóknak küldött levélben azt írta: szinte biztos, hogy ideiglenesen hívnak vissza dolgozókat, mert semmi nem utal arra, hogy március végén a mostaninál jobb lesz a légiközlekedés helyzete, a lakosság átoltottsága pedig addig alacsony lesz.

Az előző bértámogatási csomag szeptember végén járt le, ezért októberben több tízezer légitársasági dolgozó veszítette el állását az USA-ban.