A Deutsche Lufthansa AG üdvözli, hogy a Vereinigung Cockpit (VC) pilóta-szakszervezet tagjainak mintegy 80 százaléka jóváhagyta az aláírt kollektív munkaszerződéseket. Ez jó alapot teremt a hosszú távon stabil munkaügyi kapcsolatok kialakításához.

Fotó: AIRportal.hu

A felek egyebek mellett megállapodtak egy új kollektív keretszerződés, egy új bérmegállapodás, valamint a nyugdíjazásról és az átmeneti juttatásokról szóló, 2022 júniusáig érvényes megállapodás kidolgozásáról.

Az új szerződések összesen 15% strukturális költségmegtakarítást eredményeznek a pilóták személyzeti költségeiben – a jövőben fizetendő béremelések előtt. A szavazás határideje december 14-én éjfélkor járt le.

Ezzel egyidejűleg a Lufthansa és a Vereinigung Cockpit megállapodtak egy olyan csomagról, amelynek keretében legalább 325 repülőgépet fognak a Lufthansa, a Lufthansa Cargo és a Germanwings pilótáival üzemeltetni 2022-ig.

Ez garantálja a pilóták hosszú távú jövőbeni alkalmazását és karrierkilátásait. Ezen túlmenően a fenti légitársaságok pályakezdő pilótáit is azonnali hatállyal alkalmazni fogják – számuknak 2018-ban meg kell haladnia az 500-at.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

„A Lufthansa nagyon fontosnak tartja, hogy a pilótákkal együtt alakítsa a vállalat jövőjét. Úgy látjuk, hogy a kollektív szerződések egészséges kompromisszumot jelentenek a munkavállalóink számára vonzó juttatások és a vállalati költségmegtakarítás között” – mutatott rá Dr. Bettina Volkens, HR és jogi vezérigazgató-helyettes.

Fotó: AIRportal.hu

Változások lesznek a nyugdíjrendszerben: az előre meghatározott juttatások rendszerét hozzájárulásos rendszer váltja fel a földi és fedélzeti személyzettel kötött megállapodás szerint. Ennek nyomán a nyugdíj-kiadások százmillió eurós nagyságrendű összeggel fognak csökkenni, miközben a 2017-es EBIT hasonló nagyságrenddel emelkedik.

A Lufthansa, a Lufthansa Cargo és a Germanwings pilótái több szakaszban, összesen 10,3%-os béremelést és legfeljebb 1,8 havi bérnek megfelelő, egyszeri kifizetést kapnak a 2012. május és 2022. június közötti időszakra.

A jövőbeni munkavállalók belépési és potenciális kilépési juttatásai a jelenlegi szinten maradnak. A mérsékeltebb bérnövekedés azonban csökkenteni fogja a költségeket. A jelenlegi munkavállalók bérstruktúrája nem változik. A felek a produktivitás növelését illetően is további intézkedésekben állapodtak meg.