A repülőgép-temető kétségkívül Bangkok legszokatlanabb látnivalói közé tartozik, amelyre érdemes rászánni néhány órát, ha Thaiföld fővárosába utazunk.

Bangkokban rendkívül sok olyan látnivaló van, amely a magyar utazó számára meglepetést okozhat, azonban ezek közül is kiemelkedik a repülőgép temető, ahol egy elhagyatott Boeing 747 fedélzetére is betekinthetünk. Az útikönyvekben valószínűleg nem fogunk vele találkozni, azonban ez senkit se tántorítson el attól, hogy meglátogassa ezt az egyedi attrakciót a thai fővárosban.

Eredetileg egy szórakoztatópark része volt a repülőgép (forrás: airplanegraveyardbangkok.com)

A repülőgép-temetőnek igencsak érdekes története van. A földterületet, amelyen elhelyezkedik, ingatlanfejlesztés céljából vásárolták meg.

Nem sokkal később néhány befektető egy aukció során megszerezte a repülőgép-roncsokat – többek között egy Boeing 747-et és egy McDonnell Douglas MD-82-t – azzal a céllal, hogy szórakoztató parkot építsen köréjük.

A park el is készült és Runway-nek nevezték el, azonban egy év után a működése kudarcba fulladt. A terület tulajdonosa ezután néhány hajléktalan családnak engedélyt adott arra, hogy letelepedjenek a birtokon, megvédve azt a rongálóktól. A birtok és a repülőgépek azóta is elhagyatottan állnak Bangkok külvárosában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Így néz ki ez a szokatlan bangkoki látnivaló (forrás: airplanegraveyardbangkok.com)

A bangkoki repülőgép temető tehát nem hivatalos látnivaló, azonban a területén élő családok mindössze 1850 forintnak megfelelő összeget kérnek el a turistáktól a belépésért, mert ők őrzik a területet.

A fő attrakció itt a Boeing 747-es repülőgép-roncs, amelynek mindkét szintjén és a pilótafülkéjében is körül lehet nézni, azonban ne számítsunk rendezett, tiszta látványra: az évek során a turisták és a birtokon élők több alkatrészét elhordták. A Jumbo Jet mellett egy MD-82-es törzse és szárnyai is megtekinthetők, a pilótafülkébe itt is be tudunk nézni.

A repülőgép-temető nem a leghíresebb turistalátványosság Bangkokban, de abban biztosak vagyunk, hogy repülőgép-rajongóknak hatalmas élmény lesz. A piacozások és templom-látogatások közepette érdemes beiktatni egy kis pihenőt és felfedezni a város legszokatlanabb, turisták által kevésbé felkapott attrakcióját.

Kapcsolódó cikk

Újabb repülőtér stílusú pláza nyílt Thaiföldön