Elhagyja a Skyteam légiszövetséget a China Southern Airlines 2019. január 1-től. 

Az utasszámait tekintve Kína legnagyobb légitársasága hivatalosan is bejelentette, hogy január 1-től nem újítja meg tagságát a Skyteam légiszövetségben.

A légitársaság a közlése szerint a Skyteam tudomásul vette a légitársaság megmásíthatatlan döntését.

A China Southern Airlines azzal indokolta a szakítást, hogy a vállalat saját fejlesztési stratégiáját akarja megvalósítani.

A légitársaság a sanghaji tőzsdén kiadott külön közleményében jelezte a befektetőknek, hogy a kilépés nem lesz jelentős hatással a cég üzemelésére. A kapcsolat a légitársaság és a szövetség között egy éven belül szűnik meg teljesen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Boeing

Nem meglepetés

A China Southern Airlines kilépése az iparágban nem okozott nagy meglepetést, a lehetséges szakításról már bő egy éve jelentek meg információk, sőt az is szóba került, hogy a Skyteam elhagyása után a kínai cég a rivális oneworld táborát fogja erősíteni.

Ez azért sem lenne nagy meglepetés, mert 2017 márciusában a China Southern együttműködésre lépett a oneworldben meghatározó American Airlines-szal, sőt az amerikai cég 200 millió dollár értékű részesedést is vásárolt a kínai légitársaságban.

A Skyteamben meghatározó Delta a rivális, szintén Skyteam-tag China Easternben szerzett részesedést, valamint később a két cég közösen fektetett be a Skyteam tag Air France/KLM csoportba.

A légiszövetségeken belüli rivalizálás és fúrás miatt legutóbb Akbar Al Baker, a Qatar Airways vezére hallatta a hangját, aki kilátásba helyezte, hogy első sorban az American Airlines-szal fennálló sorozatos konfliktusok miatt már jövőre elhagyja a oneworld légiszövetséget.