A légitársaságoknak nyújtandó csekély összegű támogatás biztosításával vonzana új szolgáltatókat a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtérre fenntartója, a Brassó megyei önkormányzat, miután a Dan Air légitársaság bejelentette távozását – számolt be hétfőn a Buna Ziua Brasov napilap.

Az erdélyi város júniusban megnyitott repülőterének fenntartójaként a Brassó megyei közgyűlés vezetése azután jelentette be a csekély összegű (de minimis) támogatási stratégia kidolgozását, hogy a Dan Air múlt héten közölte: november 13-ától a moldvai Bákóba (Bacau) költözteti brassói járatait.

A román fapados társaság azzal indokolta döntését, hogy a brassói reptér továbbra is csupán napi 12 órát üzemel, csak 2024. január 15-étől növeli 16 órásra a nyitvatartási időt.

Az innen a legtöbb járatot működtető Dan Air korábban több alkalommal is kérte a nyitvatartási idő meghosszabbítását, arra hivatkozva, hogy a szűkös időintervallum és a reptér hiányos felszereltsége miatt repülőgépei többször kénytelenek voltak más romániai repülőtéren leszállni, jelentős veszteséget okozva a vállalatnak.

Fotó: MTI/Kátai Edit

A Dan Air bejelentésére reagálva Serban Todorica megyei tanácselnök közölte: a bákói hatóságokhoz hasonlóan a jövőben ők is támogatásban részesítenék a brassói repülőtérről járatokat működtető légitársaságokat – írta a Buna Ziua Brasov. A lap szerint a támogatási stratégia kidolgozás alatt van, és ehhez az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Todorica emlékeztetett: több romániai megyei közgyűlés folyamodott már a megoldáshoz, hogy növelje a járatok számát. Hozzátette, hogy a reptér nyitvatartási idejét is igyekeznek 24 órásra bővíteni. Hangsúlyozta, hogy a megyei közgyűlés a repülőtér minél jobb működésében érdekelt, emlékeztetett ugyanakkor, hogy a légitársaságok magáncégek, melyek a piac törvényei és a gazdasági haszon alapján döntenek.

A brassói repülőtér vezetése eközben bejelentette: az eddigi ingyenesség után hétfőtől fizetőssé válik a parkolás az intézmény közel 180 férőhelyes parkolójában.

A Székelyföldet is kiszolgáló brassói reptérről a Dan Air mintegy tíz járata mellett a magyar Wizz Air fapados légitársaság működtet két járatot, London és Dortmund úti céllal, és a nyár folyamán több charter járat is indult innen közkedvelt üdülőhelyekre. A légikikötőben június 15-i megnyitása óta szeptember végéig több mint 50 ezer utas fordult meg.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!