2012. február 23-án, csütörtökön elindult a norvégiai Torp-Sandefjordba a Malév utolsó, még Ferihegyen lévő De Havilland Canada DHC-8-402Q (Dash 8 ) típusú repülőgépe.

A HA-LQC lajstromjelű repülőgép helyi idő szerint, délután 4 óra előtt néhány perccel szállt fel Ferihegyről, a 31L (1-es futópályáról) MAH5720 hívójellel.

Fotó: AIRportal.hu

A felszállást követően a járat személyzete – Leposa Attila kapitány és Leposa Edina elsőtiszt (apa és lánya) – 2500 láb magasságra emelkedett a repülőgéppel, majd egy bal fordulóval iskolakört írt le a repülőtér körül és egy 31L futópálya feletti alacsony áthúzással köszönt el korábbi bázisától.

A járat első tisztje Leposa Edina a Nézz, nézz az ég felé… Charlie dalának egy sorával búcsúzott a légiforgalmi irányítástól és mindazoktól, akik hallgatták az utolsó járat távozását a Budapest Approach frekvenciáján:

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A teljes rádióforgalmazás a közelkörzeti légiforgalmi irányítással:

A Malév 4 darab Q400-ast üzemeltetett, a HA-LQA/B/C és a Malév 65 éves évfordulós – retró – festését viselő, HA-LQD lajstromjelű gépeket. A HA-LQA és HA-LQD lajstromjelű repülőgépek 2012. február 10-én, pénteken hagyták el Budapestet. A HA-LQB lajstromjelű Q400-as repülőgép jelen pillanatban Innsbruckban van karbantartáson, ahonnan feltehetően egyenesen Norvégiába repülik majd át.

A HA-LQC azért maradhatott utoljára Ferihegyen a Q400-asok közül, mert a cég február 3-i leállásakor az egyik hajtómű éppen nagyjavításon volt. (Fotó: AIRportal.hu)