95 éves korában meghalt Joe Sutter, a Boeing tervezőmérnöke, aki a legendás Boeing 747-es óriásgép tervezést vezette és ezért a típus atyjaként aposztrofálták.

Fotó: Boeing Company | © AIRportal.hu

Fotó: Boeing Company

Sutter 1921. március 21-én született, első generációs szlovén bevándorlók gyermekeként. A repülésrajongó fiatal először részmunkaidőben kezdett el dolgozni a Boeing gyárban, hogy repülőgép-mérnöki tanulmányait finanszírozza, azok végeztével később a Boeing mérnöke lett.

Sutter 727-es és a 737-es típus tervezésében is részt vett, utóbbi típusnál a szárnyra szerelt hajtóművek koncepcióját is ő alkotta meg.

Sutter 1965-től kezdett dolgozni a 747-es tervein, vezető szerepet játszott abban, hogy a típus a ma ismert két folyosós szélestörzsű változatban és egy nem a törzs teljes hosszában húzódó púpban elhelyezkedő felső szinttel épült meg, melynek köszönhetően a típus alkalmassá vált az utasok szállítása mellett nagy mennyiségű cargo befogadására is. Sutter konzultánsként még a 747-400 és 747-8-as változatok tervezésében is részt vett.

Sutter több, magas szintű vezetői pozíciót is betöltött az amerikai repülőgépgyártónál nyugdíjazásáig, élete során számos magas szintű elismerésben részesült.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!