Hétfőn reggel elindult a LOT Polish Airlines Budapest és London – City repülőtere között üzemelő járata, amely heti 12-szer közlekedik a két város között.

Az első járat hétfőn reggel fél órával menetrend szerinti indulás után, fél nyolckor szállt fel a ferihegyi repülőtérről. Az LO2201-es járatot az SP-LMC lajstromjelű Embraer E190-es teljesíti. Ezek a gépek vadonatújak, a Nordic Aviation Capitaltól bérli őket a LOT, és a Varsó-London járatokat is ezekkel repülik.

Adrian Kubicki, a LOT szóvivője a járat indulása előtt tartott köszöntőn azt hangsúlyozta: bár Budapestről London mind a hat repülőtérre közlekednek járatok, a LOT kínálja a legkényelmesebb szolgáltatást, mert hetente 12-szer közlekednek és a belvároshoz legközelebbi repülőteret használják.

Hozzátette: bár már bejelentették az új, brüsszeli és bukaresti járatokat is, a tárgyalásokat tovább folytatják, így újabb járatok indítása várható Budapestről.

Az E190-esek kétosztályos elrendezésben, 106 székes konfigurációban repülnek, a business osztály igény szerint az első négy sorból alakítható ki, a sortávolság 31 hüvelyk.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: LOT

A járat menetrend szerint 8:45-kor landol Londonban, ezzel pedig betölti azt a Budapestről még hiányzó kapcsolatot, amelyet a City (LCY) repülőtér eddigi kiszolgálatlansága jelentett. A LOT ezért is “csak” Embraereket használ a járaton, a speciális repülőtéri adottságok (pl. rövid futópálya, zajkorlátozások) miatt ennél nagyobb gépek nem használhatják a légikikötőt.

Mivel a repülőtér rendkívül közel van London üzleti negyedéhez, a járat elsősorban az üzleti utazóknak lehet fontos. De a repülés szerelmeseinek is érdemes kipróbálni, a repülőtérre ugyanis a szokásos 3 helyett 5 fokos szögben kell besiklani.

A LOT járatai az üzleti és a hosszú hétvégéző utazók igényeihez igazodva vasárnap kivételével minden nap reggel 7:00-kor indulnak Budapestről és 08:45-kor érkeznek meg Londonba, valamint szombat kivételével minden nap délután 17:15-kor szállnak fel Budapestről és este 7 órakor szállnak le London központjában.

A visszafelé közlekedő járatok vasárnapi napok kivételével reggel 9:15-kor szállnak fel London Cityről és délután 12:45-kor érkeznek meg Ferihegyre, valamint szombati napok kivételével este fél nyolckor indulnak és 23 órakor szállnak le Budapesten (helyi idők).

Magyarországról a legtöbb utas Londonba, illetve a London-környéki repülőterekre utazik, naponta átlagosan 11-14 járat közlekedik a két főváros között. A LOT piacra lépésével a hatodik londoni repülőtér válik elérhetővé a magyar utasok számára. A Wizz Air Lutonra, a Ryanair Stanstedre, a British Airways Heathrow-ra, az easyJet pedig Gatwickre és Southendre repül.