Hat évvel az előző légitársaság bedőlése után a hétvégén elindult az Air Albania, a nemzet új légitársasága.

Bár Európában javában zajlik a légiipar konszolidációja, ez az albánokat nem nagyon zavarja, a hétvégén elindították új nemzeti légitársaságukat, az Air Albaniát. Az esemény annyira fontos volt a 3 milliós piaccal rendelkező országban, hogy maga a miniszterelnök, Edi Rama indította útnak a légitársaságot.

Az első járat szombaton szállt fel, a TC-JLR lajstromú, korábban a Turkish Airlines, az Olympic Airlines és Singapore Airlines flottáját is megjárt 11 éves Airbus A319-es Isztambulba repült.

Nem véletlen sem a gép célállomása, sem pedig a gép eredete, hiszen mint korábban megírtuk, a Turkish Airlines segítségével alapították meg a céget. A török nemzeti légitársaság 49 százalékát birtokolja a légitársaságnak, mivel ők adtak pénzt az albánoknak a cég létrehozására, a fennmaradó 51 százalékot az MDN befektető cég, illetve az Albcontrol, az albán légiforgalmi irányító szolgálat birtokolja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A társaság egyelőre csak Tirana és Isztambul között repül, korábbi tervek szerint szeptemberben jelentették volna be a többi európai célállomást, de egyelőre nem történt ilyen bejelentés. Korábban a miniszterelnök azt mondta, Pristinába, Podgoricába, Zágrábba és Szarajevóba szeretnének járatokat indítani.

Az albán légiközlekedési piac az elmúlt évben jelentős, 13 százalékos bővülésen ment keresztül, ezt szeretné a Turkish Airlines meglovagolni.