Egyelőre még Alitalia-festésű gépekkel, de a megszerzett régi márkát elhagyva ITA Airways néven működik az új olasz nemzeti légitársaság, amely később kék alapszínű flottával üzemel majd, jegyeket már az új honlapon lehet foglalni.

Mint arról beszámoltunk, az Alitalia tegnap leállt, helyét az új alapítású állami cég, az Italia Trasporto Aereo vette át. Az első járatot péntek reggel indították el, Milánó-Linate repülőteréről Palermóba közlekedett.

Érdekesség, hogy az új cég megtartotta az Alitalia IATA-kódját (AZ), de ICAO-kódja ITY lett.

Forrás: ITA Airways

A péntek reggeli sajtótájékoztatón Fabio Lazzerini, a cég vezérigazgatója a Corriere della Sera tudósítása szerint bejelentette, hogy ITA Airways néven működik a jövőben a cég, bár 90 millió euróért hozzájuk került az Alitalia név a kiírt tenderen, a honlap, a formaruha, és különféle design elemek használati joga mellett. Ezzel a honlapon élnek is, hiszen az új cég internetes oldala egyelőre az előd cég vizuális elemeire épül.

Azt azonban világossá tették, hogy nem akarják használni az Alitalia márkát és arculatot, csak azért vették meg, hogy a versenytársak ne tudják megszerezni, és visszaélni vele.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezen a sajtótájékoztatón mutatták be a repülőgépek leendő festésmintáját is: az olaszoknál hagyományos égszínkék (azzurro) viszonylag különlegesnek számít majd, a függőleges vezérsíkról pedig a törzsre lelógó zöld-fehér-piros trikolór kap helyet.

A társaság 52 repülőgéppel indult el, amelyet az Alitaliától jelképes összegért, 1 euróért vettek át, de a flotta összetétele továbbra is homályos, erről nem nyilatkoztak a cég vezetői. Korábbi bejelentések szerint új gépeket is vásárolnak közvetlenül az Airbustól, valamint bérelnek a magyar származású Steven F.- Udvar-Házy vezette Air Lease Corporation lízingcégtől.

A társaság az Alitalia Mille Miglia törzsutasprogramja helyett újat indított Volare (olaszul: repülni) névvel, Smart, Plus, Premium és Executive szintekkel. A régi programban gyűjtött pontokat, jogosultságokat és szinteket át lehet vinni az újba. Az ITA Airways vezetői kifejezték, hogy később be kívánnak lépni a Skyteam légiszövetségbe, amelynek az Alitalia 2001 óta volt tagja.