Ötven év után nem lesz többé Jumbo Jet a British Airways flottájában, az utolsó két példányt ma búcsúztatták. A gépek tárolásba kerülnek, sorsuk egyelőre bizonytalan. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a British Airways a nyáron úgy döntött, a koronavírus-járvány és az utazási korlátozások miatt megcsappant kereslet következtében, illetve a hatékonyság növelése okán végleg kivonja Boeing 747-eseit.

Akkor még 28 példány szolgált a brit légitársaságnál, a gépeket a nyáron folyamatosan repülték át különböző repülőterekre, hogy ott letárolják őket, az utolsó két példány máig Heathrow-n maradt.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

A légitársaság azt tervezte, hogy párhuzamos, egyszerre végrehajtott felszállás után, majd alacsony áthúzással búcsúztatja a két megmaradt, G-CIVB és G-CIVY lajstromjelű Jumbót, de a borongós, esős idő a két gép egy időben történő felszállását megakadályozta. Az „ünnepség” reggel 7 óra 47 perckor kezdődött.

Ez a két példány 1994-ben, illetve 1998-ban csatlakozott a flottához, azóta több mint 100 millió mérföldet teljesítettek kereskedelmi járatokon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A British Airways még a járvány előtt úgy tervezte, hogy 2024-ig üzemelteti az Egek Királynőjének is becézett, ikonikus négyhajtóműves típust, a meglévő repülőgépek fedélzetét nemrégiben jelentős beruházással újították fel és modernizálták. A légitársaság az elmúlt években három példányt is átfestett, a korábban használt arculatokba öltöztetve őket.

Az első Jumbo Jet 1970 áprilisában állt szolgálatba a British Airways egyik jogelődjénél, a British Overseas Airways Corporation (BOAC) színeiben. A légitársaság a mintegy 50 év alatt összesen 105 példányt üzemeltetett a típus különböző változataiból.

A cég a Facebookon élőben közvetítette az utolsó felszállást, a videót itt visszanézhető:

A fond farewell to our 747s

Thank you for joining us early this morning to bid farewell to our 'Queen of the Skies'. If you missed it, you can still watch it below.

Közzétette: British Airways – 2020. október 7., szerda