Elfogadhatatlan zaj- és környezetszennyezés-növekedést okozna a londoni közgyűlés szerint a harmadik futópálya Heathrow repülőtéren, ezért változatlanul elutasítják a tervet. Az Easyjet viszont közleményében üdvözli az elképzelést, a cég szerint bővülhet a belföldi és regionális járathálózat ennek köszönhetően, emellett szívesen bázist is nyitna a légikikötőben.

A British főhadiszállásán az Easyjet is szívesen bázist nyitna (Fotó: Heathrow Airport)

Miután már évekkel ezelőtt is elutasította, most ismét kiállt Heathrow tervezett harmadik futópályája ellen a londoni közgyűlés. Nemrég ugyanis a brit kormány jóváhagyta (ismét) a bővítést, de még a parlamentnek is rá kell bólintania.

A brit főváros vezetésének legfőbb fóruma szerint azonban 973000 háztartás szenvedne a megnövekedő nappali zajterheléstől.

Közölték, a légügyi hivataltól az információszabadság-törvény alapján kikért adatok szerint jelenleg 673000 lakás kap zajterhelést, és ha megépül a harmadik pálya, további 300000 háztartásban növekedhet az ártalom a következő évtizedekben.

A testület egyhangúlag meghozott határozata szerint  hamis érveken alapul a tervezett harmadik futópálya indoklása, a közgyűlés szerint csak mítosz, hogy nincs kapacitás más London környéki reptéren.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Emellett a képviselők úgy vélik, az sem igaz, hogy hosszú távú járatokat csakis Heathrow-n keresztül lehet elképzelni. A határozat szerint más dél-keleti repterek fejlesztésével kellene kezelni a helyzetet (van terv Gatwick és Stansted bővítésére is, újabb futópályákkal és terminálokkal – a szerk.).

Mint kiemelik, a zajártalmon túl a környezetszennyezés is elfogadhatatlan mértékben növekedne a bővítéssel, egy olyan területen, ahol már most is a határértékek fölött van a légszennyezés. A képviselők biztosak abban, hogy megtarthatók a nemzetközi kapcsolatok úgy is, hogy a “hihetetlenül drága” heathrow-i bővítés “őrült ötletét” nem valósítják meg.

A közgyűlés úgy véli, hogy a harmadik futópálya költségei és kockázatai nagyobbak, mint a becsült gazdasági előny.

Eközben azonban az egyik legjelentősebb brit (és európai) légitársaság, az Easyjet üdvözölte a kormány döntését, a cég szerint előnyös lesz Heathrow bővítése – írja a BBC.

Az Easyjet szerint a repülőjegyek ára bizonyos útvonalakon akár a harmadával is eshet a bővítés eredményeként megnövekvő versenynek köszönhetően. 

A diszkont légitársaság ezért szorgalmazza, hogy a parlament is bólintson rá a tervre. Közlésük szerint a bővítés után a fapadosok is beléphetnek Heathrow-ra.

Maga az Easyjet pedig akár szívesen bázist is nyitna itt az anna.aero tudósítása szerint, a cég egyik illetékese egy konferencián azt mondta, belföldi és külföldi járatokat egyaránt indítanának Heathrow-ról. Utóbbiak főként nyaralási célpontoknak számító, dél-európai és észak-afrikai városok lennének a mellékelt prezentáció szerint.