Erősebb évet zárhat a Budapest Airport a tervezettnél az erős téli utasforgalom-bővülés miatt – nyilatkozta Jost Lammers az AIRportalnak.

A ferihegyi repülőtér 2B termináljára tervezett új utasmóló építésén a repülőteret üzemeltető Budapest Airport vezérigazgatója az AIRportalnak elmondta, a téli menetrendi időszakban jelentős plusz kapacitást dobtak piacra a légitársaságok, ezért rendkívül erős volt a forgalom. Ezt példázza a 16,7 százalékos bővülés idén januárban, miközben egy évvel korábban 12 százalékos volt a bővülés üteme.

Ez a lendület a téli menetrendi időszak végéig, azaz március végéig kitart, az viszont még kérdéses, hogy a nyári időszak hogyan alakul, mert nem látnak rá a foglalási adatokra. Jost Lammers figyelmeztetett, hogy a kilátások egyelőre képlékenyek, de,

ha hozzák a tavalyi nyári bővülési ütemet, akkor minden bizonnyal meghaladják majd a tavaly szeptemberben előre jelzett 5 százalékos éves forgalombővülési rátát.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: MTI | © AIRportal.hu

Fotó: MTI


A repülőtér folyamatosan tárgyal légitársaságokkal további hosszútávú járatok indításáról, de ebben az évben inkább a charter forgalomban lesznek ilyen járatok. Főként Japánból és Dél-Koreából várnak erős, a tavalyit meghaladó mértékű charterforgalmat. Menetrend szerinti hosszútávú járatról egyelőre nincs hír, a tervek szerint jövőre csúszhatnak a járatnyitások.

Ezen forgalom kiszolgálását célozzák Jost Lammers szerint a BUD 2020 fejlesztési program beruházásai is, így a repülőtéri szálloda, az utasmóló, az utasfelvételi pultok számának bővítése a B terminálon, de a 2C terminál építése is. “Ezek a fejlesztések nem függnek semmilyen sportrendezvénytől, mert nem két hétre, hanem hosszútávra fejlesztünk” – szögezte le Jost Lammers.

A Budapest Airport 2016-ban rekord évet zárt, 11,4 millió utas fordult meg a ferihegyi repülőtéren, 11,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban.