A Lufthansa-csoport szerint esélyes, hogy a részvényesek nem fogadják el a június 25-i ülésen a német állami mentőcsomagot, és ezzel csődvédelembe kellene vonulnia a vállalatnak.

A német cég igazgatósága a cég honlapján publikált közleményében fejezte ki aggodalmát az üggyel kapcsolatban. Mint írták, a június 25-i rendkívüli közgyűlésen várhatóan 50 százalék alatt marad a megjelenési arány, amely a szabályzat szerint azt jelenti, hogy a német állami mentőcsomagot a megjelenteknek kétharmados többséggel kellene elfogadnia.

A Lufthansa azért kezdett el aggódni, mert egyik legnagyobb részvényesük, Heinz-Hermann Thiele a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva kritizálta a mentőcsomagot és annak feltételeit, és nyitva hagyta a kérdést, hogy megszavazza-e azt a jövő csütörtöki közgyűlésen. Thiele az interjúban közölte, hogy 15 százalék fölé emelte részesedését a cégben, és erről hamarosan hivatalosan is tájékoztatja a Lufthansát.

Fotó: AIRportal.hu

A szabályok szerint, ha a részvényesek több mint fele megjelenik, akkor egyszerű többséggel is elfogadhatók a javaslatok. Mivel a közelmúltban az éves rendes közgyűlésen az arra jogosultak alig 33 százaléka vett részt, a Lufthansa szerint a rendkívüli közgyűlésen sem éri majd el a részvétel az 50 százalékot.

Ha nem szavazzák meg a mentőcsomagot, akkor a Deutsche Lufthansa AG-nak pár nappal a közgyűlés után csődvédelmet kellene kérnie.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint megírtuk, az összesen mintegy 9 milliárd eurós segély részeként a kormányzati gazdaságvédelmi alap 20 százalékos részesedést szerez a cégben 300 millió euróért, további 5,7 milliárdért pedig tőkeemelést hajt végre, mindehhez pedig további 3 milliárd állami közvetítésű kölcsön is járul.

Ezért cserébe a Lufthansának összesen 24 reptéri résidő-párról kell ideiglenesen lemondania két legfontosabb bázisán, Frankfurtban és Münchenben. Másfél évre adja át ezeket a versenytársainak a vállalat úgy, hogy első körben olyan európai légicégek jelentkezhetnek, akik nem szereplők még e két reptéren, és nem vettek igénybe állami támogatást.